Mises.cz

Mises.cz

Politici se nudí, vymýšlejí hlouposti a berou za to peníze

Když stát zakáže lidem pod osmnáct let pít energy drinky, ale sto metrů dál za neviditelnou čárou zvanou hranice, kde začíná jiný stát, je tohle povolené (protože to nikoho nenapadlo zakázat), ale svět tam funguje normálně a nedochází tam k žádné apokalypse, nabízí se otázka, k čemu takový zákon je?

Před lety jsem četl rozhovor s jedním politikem z ČSSD, kde se tehdy řešil návrh zákona, který omezuje chovy různých méně konvenčních zvířat. V jedné jeho odpovědi zaznělo: „Víte, ten zákon je výsledkem spolupráce mnoha různých odborníků a specialistů napříč Evropou. A vytvořit ho byla dlouhá složitá práce. Hodně lidí si myslí, že tamhle někde v Bruselu nebo na ministerstvu sedí politik, nemá do čeho píchnout, tak vymýšlí různé hlouposti a bere za to peníze.“

A je pravda, že to zní jako typický hospodský pohled na věc. Zní to, jako když támhle Jarda z Horních Kotěhůlek jde do hospody a říká kamarádům, že ti nahoře nic nedělají, vymýšlejí zase nějaké hlouposti a berou za to peníze.

A ačkoliv to zní hloupě, došel jsem k názoru, že je to ve skutečnosti s jistou nadsázkou pravda. Pojďme si povědět proč.

Jeden kamarád z Albánie mi říkal, že u nich mají zakázáno prodávat energy drinky lidem pod 18 let. Otázkou je pochopitelně proč? Proč tam platí takový zákon a neplatí tady? Inu, tvorba zákonů je mnohdy kreativní činnost a v Albánii platí takový zákon, protože ho někdo prostě vymyslel. Někdo přišel s nápadem, že by se tohle mohlo zakázat, prosadil si to a protlačil to všemi státními procesy, až to dostal do legislativy. U nás to neplatí čistě proto, že to nikoho nenapadlo. Nikdo se ráno nevzbudil s tím, že je to super nápad, který je nutný navrhnout sněmovně.

A přitom stačilo tak málo, aby to bylo naopak. Stačilo, aby v Albánii nebyl nikdo, komu se tenhle zákaz zrodí v hlavě a stačilo by, aby se tady v České republice nějaký politik „nudil“, dostal nápad zakázat energy drinky a začal to prosazovat. A pokud by to jeho kolegům přišlo jako dobrá věc a odhlasovalo by se to, tak proč ne? Myslím, že i běžný lid by to podpořil, protože pro spoustu lidí je cokoliv, co má zatnout tipec dnešní nevychované mládeži jako balzám na duši.

Vlastně podobným procesem se podařilo zakázat kouření v hospodách. Byl to Sobotka, který přišel s tímhle nápadem a začal si ho protlačovat sněmovnou, přičemž někdy dokonce i posunoval hlasování o některých zákonech na později. ČSSD rozjela rétoriku o zdraví a škodlivosti kouření, v diskuzích padaly jen samé silně emocionální argumenty ve stylu: „Já vůbec nechápu, o čem se tu bavíme. Tady jde o zdraví lidí, a proto to mělo být už dávno zakázáno.“ Pochopitelně to mělo velkou podporu, protože se ukázalo, že spoustu lidí nemá rádo kuřáky a v televizi stačilo párkrát zmínit, že každý civilizovaný stát už takový zákon dávno má, jen český kocourkov zase nějak zaspal.

Samozřejmě ne všechny zákony vzniknou tak, že se někdo ráno probere a vymyslí je. Některé reagují na nějaké konkrétní události, kdy se něco stane, zmedializuje a všichni začnou požadovat, aby se to nějak dalo do pořádku. Jiné jsou třeba důsledkem místní mentality a tím, jak to v dané zemi chodí.

Každopádně o to nebezpečnější je, když jsme členy Evropská unie, protože ten počet lidí, co se lidově řečeno „nudí“ a nemají co dělat, a tak vymýšlí hloupé zákony, regulace a tak dále, je zkrátka daleko větší. A blbé nápady, se kterými nepřišel náš stát, s těmi přišla komise EU.

Dobře je to také vidět i v USA. Někteří Američané se netají tím, že se stěhují z jednoho státu USA do jiného, z žádného jiného důvodu, než čistě kvůli zákonům. Známá, co chová lišky, je prostě všechny vzala a přestěhovala se s nimi do sousedního státu, protože v tom, ve kterém žila, se zakázaly, a ve vedlejším byly stále povolené.

Tady je dobře vidět, jak je celý ten systém absurdní. Osobně si nemyslím, že obecně potřebujeme stát, ale kdybych měl uznat, že to bez něj prostě nejde, tak pochopitelně nějaký minimální, minarchistický. V praxi je totiž vidět, že kromě základních zákonů, které nám zakazují vraždit, krást a znásilňovat, popřípadě definují různé právní úkony a tak dále, je celá řada omezení a regulací celkem k ničemu. Když stát zakáže lidem pod osmnáct let pít energy drinky, ale sto metrů dál za neviditelnou čarou zvanou hranice, kde začíná jiný stát, je pití energy drinků pod osmnáct stále povolené (protože to nikoho nenapadlo zakázat), ale svět tam funguje úplně stejně normálně a nedochází tam k žádné apokalypse, nabízí se otázka, k čemu takový zákon je?

Mimochodem, někde jsem slyšel, že na Slovensku prý zakázali vodní dýmky v čajovnách. Jak vidíte, tenhle zákon evidentně vyřešil obrovský problém, jenže nikoho v ČR ještě takový zákaz nenapadl, takže nás tu ten problém každodenně hrozně moc trápí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed