Mises.cz

Mises.cz

Práce přebije svobodu

Určitě jste slyšeli tuhle výmluvu již mnohokrát: „Já jenom dělám svou práci.“ Je to hláška, která vytáčí milovníky svobody a spravedlnosti a často slouží jako obrana mizerů.

Určitě jste slyšeli tuhle výmluvu již mnohokrát: „Já jenom dělám svou práci.“ Je to hláška, která vytáčí milovníky svobody a spravedlnosti a často slouží jako obrana mizerů. Ale říká nám něco důležitého o lidské povaze, co by nám nemělo uniknout; práce je pro lidi důležitější než svoboda. A jestli si myslíte, že je to pouze případ zkorumpované policie a armády, zamyslete se znovu. Je to pravda pro velkou část z nás včetně anarchistů. Čím dříve porozumíme této téměř univerzální lidské charakteristice, tím lépe můžeme soustředit svoji energii.

Myslím si, že lidé se dají rozdělit do dvou kategorií. Existují lidé, kteří jsou ochotni riskovat vaši svobodu, aby si ochránili svoji práci, a existují lidé, kteří jsou ochotni riskovat svoji vlastní svobodu, aby si ochránili svoji práci. Společným jmenovatelem mezi všemi jedinci je jejich touha ochránit si svoji vlastní práci. A to je přesně ten bod, na který bychom se měli soustředit místo soustředění se na naše rozdíly.

Uvažme policii a armádu. Porušují princip neagrese prakticky na denní bázi. Pokud by se kdykoliv rozhodli skončit s porušováním svobody ostatních, byli by vyhozeni. Vzpomínáte na taneční party u Jeffersonova památníků? Podívejte se ještě jednou na toto video, zatímco budete mít v hlavě tuhle myšlenku: policisté na tomto videu se cítí ohroženi mírumilovným chováním. Jejich strach nepochází z násilí, ale z nezaměstnanosti.



Prosím, nemyslete si, že se snažím ospravedlnit jejich chování. Jenom se snažím lépe pochopit, co nás motivuje.

„Pokud znáte nepřítele a znáte sebe, nemusíte se bát výsledku stovek bitev. Pokud znáte sebe, ale neznáte nepřítele, pak za každé vítězství utrpíte také porážku. Pokud neznáte sebe ani nepřítele, pak prohrajete každou bitvu.“

-Sun-c'

Na jedné straně mince máme jedince, kteří jsou ochotni riskovat vlastní svobodu, aby si ochránili svoji práci. Vezměte si například pašeráky zboží. Prakticky riskují doživotní pobyt za mřížemi, jen aby si udrželi svoji práci. Často jsou tito lidé kritizováni za to, že si nenašli práci, která je legální nebo není riziková, a komunita libertariánů jim často přispěchá na pomoc. Přesto je tato komunita pokrytecká směrem k policistům a vojákům, když chce, aby se vzdali svojí práce a našli si nějakou lepší.

Dokonce i většina libertariánů nebo anarchistů je zdrženlivá, když by se měla vzdát svých vysoce výnosných prací na oficiálním trhu ve prospěch méně výnosných prací na šedém nebo černém trhu. A život jde dál. A pokud byste si mysleli, že se věci změní díky politické rétorice, mýlili byste se. Když lidé jako Mitt Romney založí kampaň na tom, že poskytují pracovní místa, zajišťují si vítězství nad lidmi, jako je Ron Paul, který založí kampaň na svobodě. Musíme si v hlavě uvědomit, že práce je důležitější než svoboda … pokaždé.

Co to znamená pro nás? Zdá se mi zřejmé, že nemáme jinou možnost než nabídnout lidem lépe placené práce než ty, co by měli jinak. Ekonomická deprese je možná naše největší možnost, jak změnit paradigma směrem ke svobodě. Kdyby vláda mohla poskytnout obrovskou prosperitu společně s tyranií zároveň, svoboda by neměla šanci. Naštěstí pro zastánce svobody tyranie zabraňuje tvorbě bohatství.


Článek původně vyšel na webu dailyanarchist.com, autorem je Seth King.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed