Mises.cz

Mises.cz

Připravte se platit za sluneční paprsky

Veselý příběh o tom jak Stát dokázal převrátit koncept vlastnictví.

Jedna žena ve Španělsku byla deklarována právoplatnou majitelkou Slunce a plánuje účtovat zbytku světa za „používání“ Slunce, i.e. za každý způsob přijímání výhod světla a tepla, které Slunce vydává. Může to znít směšně a humorně, ale je to pravda. Angeles Duran vycházela ze Španělských zákonů, kde si zaregistrovala Slunce jako svůj majetek a následuje tak Američana Denise Hopeho, který je registrovaným vlastníkem Měsíce a většiny planet v našem solárním systému.

Tento případ samozřejmě ukazuje jak naprosto směšný je pohled na získávání majetku skrz Stát. Cokoliv registrováno jako majetek u Státní agentury je deklarováno jako majetek a vynucováno s použitím našich peněz z daní. Ať je to Slunce (které tu, myslím, bylo dlouho před paní Duran), genetický kód nebo myšlenka. Vytvoření majetku již není potřeba, stejně tak ani Lockeovské „smíchání“ s prací jedince – a použití nebo držení [majetku] je shodně irelevantní. Podstatná je pouze „registrace“.

Člověk nemůže souhlasit s proponenty radikálního socialistického hnutí, kteří tvrdí, že vlastnictví je „krádež“ a „nemožné“ (abychom použili slova Proudhona) a vykořisťovatelské privilegium garantované státem bez jakýchkoliv filosofických základů. Vlastnické právo na Slunce a vše co z něj plyne je jeden z mnoha problémů Státního kapitalismu: vše je o byrokratických procesech a používání právního systému k vlastnímu prospěchu na náklady ostatních.

Současný korporátní Státní kapitalismus je do velké míry systémem s nulovým součtem, kde ti kteří nevydělávají jsou nuceni podporovat ty vydělávající. Rozdíl mezi volným trhem, který je systémem s kladným součtem, je nebetyčný.

Paní Duran bude nyní nárokovat své právo před soudem, aby ji více než šest miliard lidí zaplatilo za „používání“ její hvězdy. Aby ukázala správný etatistický postoj, použije svůj „spravedlivý“ příjem tím správným způsobem: polovinu zisků dá Španělské vládě a dalších dvacet procent bude použito na navýšení národního penzijního fondu.

Svět plný úžasů.

(Libertariáni rádi argumentují ad absurdum. Jak ale daný příklad demonstruje, často se záhy ukáže, že to, co se zdálo před deseti lety absurdní, je dnes smutnou realitou.)


Původní článek naleznete zde.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed