Mises.cz

Mises.cz

Proč Bitcoin? - Inovace (6/6)

Převezměme zodpovědnost do vlastních rukou.

Protože Bitcoin není řízen centrálně, zavést změny v jeho fungování není tak jednoduché. Zároveň ale není třeba žádného schvalovacího procesu; kdokoliv může vystavit svůj zlepšovací návrh na internet. Pokud těžaři shledají inovaci prospěšnou, nic jim nebrání v užívání nové verze. Když se ukáže, že je změna užitečná, ostatní nemají důvod se jí stranit, byli by na tom jen hůře. Jsou-li změny v programu natolik razantní, že nemohou fungovat s dosavadní verzí, blockchain se rozdělí na dvě větve - část historie transakcí mají poté obě větve stejnou. Nově vzniklá síť funguje nezávisle. Obyčejně se stane, že většina těžařů se ustálí na jedné větvi, a Bitcoin pokračuje dál. Z méně využívané větve se stává odnož Bitcoinu, jako je Bitcoin Cash nebo Bitcoin Gold.

Ptáte se, proč si úpravou programu těžaři nezajistí více bitcoinů? Takový krok se neslučuje s jejich zájmy; skutečná hodnota celého systému spočívá v tom, že nové mince přibývat nebudou, a těžaři to dobře vědí. Nicméně, vždyť se o to může pokusit kdokoliv, jen by jeho větev blockchainu nejspíše nikdo nevyužíval. Existuje tedy způsob, kterým můžeme inovovat, aniž bychom potřebovali autoritu, která vydává aktualizace. Možná, že díky tomu je riziko technických chyb i nižší.

Ani cena bitcoinu není určována centrálně. Odvíjí od toho, za kolik jsou lidé ochotni jej prodat. Většinou se obchody uskutečňují na internetových burzách, ale bitcoin si mohou směnit i lidé jen mezi sebou. Dvě strany se dohodnou na nějaké ceně a obchod proběhne, nebo se neshodnou, a k výměně nedojde. Jelikož ale spoustu nákupů probíhá právě přes internet, lze jednoduše zjistit, na jaké ceně se dohodli ostatní. Nedává potom smysl (až na výjimky), aby někdo kupoval bitcoin dráž, než ho nabízí lidé na burze. Mohl by ho totiž koupit právě tam a ušetřit. Stejně tak je nevýhodné prodávat bitcoin levněji, protože ho lze prodat lépe. V jednu chvíli může být více lidí, kteří chtějí nakoupit, než těch toužících prodat. Aby si někdo zajistil, že na něj dojde, nabídne, že zaplatí více. To udělají i další. Pro některé už cena v tu chvíli bude příliš vysoká a tak svou nabídku nezvýší. Cena v tu chvíli vzroste, jelikož se lidé právě dohodli na vyšší ceně. V opačném případě cena klesá.

Satoshi inspiroval ostatní, kteří spatřili různá využití jeho vynálezu. Jejich představy byly ale příliš komplexní, tak se místo snažení změnit Bitcoin rozhodli přijít s něčím novým. Začaly vznikat i jiné blockchainy, a nebyly to odnože Bitcoinu. Celá oblast decentralizovaných internetových peněz se začala nazývat kryptoměny. Všem kryptoměnám vyjma Bitcoinu se říká altcoiny (alternativní mince). Altcoiny se liší především svým fungováním. Jejich autor je většinou známý a to může znamenat slabé místo. Je totiž součástí kryptoměny a celá technologie na něm do značné míry závisí.

Kryptoměny jsou stále poměrně volatilní (tzn. jejich cena je proměnlivá). Čím více lidí bude využívat Bitcoin, tím bude síť hodnotnější. Je to naše šance na lepší peníze, které nelze zfalšovat, a nikdo je neznehodnocuje inflací.

Převezměme zodpovědnost do vlastních rukou.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed