Mises.cz

Mises.cz

Proč Bitcoin? - Těžba (4/6)

Ptáte se ale, proč by měl někdo zájem připojit svůj počítač do Bitcoinové sítě? Vždyť neustálé počítání spotřebuje velké množství elektřiny. Ano, to je pravda. Udržování sítě v chodu stojí vskutku nezanedbatelné peníze. Proč by to tedy někdo dělal?

Důvodem je skutečnost, že prvému počítači, který přijde s vhodným číslem, a uzamkne tak blok, je přidělena odměna v podobě bitcoinů. Část těchto mincí je zbrusu nová, k tomu těžaři obdrží ještě poplatky zaplacené s transakcemi. Je to podobné, jako když někdo vytěží zlato (proto se tento proces označuje těžba). Na rozdíl od zlata ale víme, kolik bitcoinů bude vytěženo, a kdy to (přibližně) bude.

Z připojení počítače do sítě se rázem stává zajímavá podnikatelská příležitost. Když pokryjete potřebné náklady (elektřinu), dostanete odměnu (bitcoiny). Lidé, kteří spatří možný výdělek, nakoupí výkonné počítače přispívající k chodu celé sítě.

V momentě, kdy některý počítač dojde k výsledku, jej rozešle ostatním. Těžař, který ho vypočítal jako první, obdrží odměnu a matematická hádanka se opakuje. Počítače se snaží znovu najít číslo. Jak již víme, takto funguje blockchain. Tomuto konceptu se říká Proof of work. Znamená, že k fungování Bitcoinu je třeba vzácného zdroje – elektřiny. 

V delším časovém horizontu lze počítat s pravděpodobností. Pokud vlastním jeden z deseti stejně výkonných počítačů, které jsou v síti zapojené, znamená to, že statisticky každý desátý blok dokáže vytěžit můj počítač. Mohu si tedy spočítat, že odměnu získám průměrně jednou za 100 minut.

Problém nastal ve chvíli, kdy se připojilo mnoho počítačů. Dnes už je v Bitcoinové síti nashromážděn značný výpočetní výkon. O velikost odměny se bát nemusíme; je dostačující. Háček je v pravděpodobnosti, že odměnu získá právě můj počítač - šance je vskutku malá. Proto se těžaři začali spojovat dohromady. Vytvořili jakési skupiny. Když jeden z počítačů ve skupině došel k výsledku, svou odměnu pak rozdělil mezi spojence podle toho, jak velkým výpočetním výkonem přispěli. Takové skupině se říká pool. Odměna je pak sice menší, zato přichází častěji.

Zhruba každé čtyři roky dojde k půlení. Nových bitcoinů začne přybývat méně. Dosavadní částka se sníží na polovinu. Při spuštění sítě v roce 2009 byla výše odměny stanovena na 50 btc. Od té doby se každé čtyři roky zmenšuje, v roce 2021 vzniká každých 10 minut jen 6,25 nových btc. Bitcoiny jsou tedy dělitelné. Nejmenší část, jedna stomiliontina, se nazývá satoshi (1 bitcoin = 100 000 000 satoshi). Nových bitcoinů bude přibývat, ale méně a méně. V roce 2021 je vytěženo 90% mincí, které kdy budou existovat.

Zhruba v roce 2140 nové bitcoiny přestanou vznikat definitivně. V té době bude vytěženo asi 21 milionů btc. Těžaři pak budou motivováni už jen poplatky, které jsou součástí každé transakce. Výši poplatku určuje ten, kdo bitcoiny odesílá. Velikost bloku je omezená. Pakliže nastavíte vyšší poplatek, těžaři budou více motivováni zanést transakci do blockchainu a ocitne se tam rychleji. Naopak, pokud nespěcháte, poplatek nastavíte nižší, jelikož nevadí, že převod bude zaznamenán až v řádu hodin.

 

...pokračování již brzy v dalším díle.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed