Mises.cz

Mises.cz

Proč libertariáni jsou obvykle muži?

Překlad krátkého komentáře od Julie Borowski, americké libertariánské komentátorky, o tom, proč máme mezi sebou stále tak málo libertariánek.

Překlad originálního textu "No, Here’s Why Libertarians Are Mostly Men" od Julie Borowski: http://julieborowski.com/no-heres-why-libertarians-are-mostly-men/#


Dnes byl v mainstreamových médiích velký počet článků o tom, proč jsou libertariáni většinou muži.

Rozhodně to není nějakým velkým tajemstvím. Každý, kdo někdy strávil alespoň dvě vteřiny na nějakém liberariánském fóru nebo konferenci, viděl, že počet mužů značně převyšoval počet žen.

Proč?

Kevin Drum z magazínu Mother Jones tvrdí, že je to protože "tvrdé jádro libertarianismu je fantazií". Nebudu v tomto příspěvku plýtvat časem, abych Drumovi vysvětlovala, proč to žádná fantazie není. Pojďme však dále sledovat jeho logiku. Říká tedy, že ženy postrádají představivost? Že nejsme náchylné ke snění? Ženy jsou obrovskými spotřebitely fantasy literatury, takže si myslím, že jeho teorie tou správnou nebude.

Též jsem znovu a znovu slýchala, že je to proto, že holky jsou moc emocionální/iracionální a chtějí, aby se o ně jejich velký tatínek Vláda postaral. Ačkoliv na tom může být něco pravdy, myslím si, že je tato teorie trochu přehnaná. Na konzervativních konferencích, kde jsem byla, byl mnohem rovnější poměr žen k mužům, a to nejsou konzervativní ženy fanoušky přebujelého sociálního státu.

Mám svou vlastní teorii o poměru pohlaví mezi libertariány a pravděpodobně se dostanu do průšvihu kvůli tomu, že jí otevřeně řeknu. No co, když si myslím, že je to pravda.

Libertarianismus je stále ještě marginální filozofií a roste na popularitě z velké části díky prezidentské kampani Rona Paula. Pořád je však mimo mainstream. A okrajová hnutí přitahují různé typy lidí. Podívejme se na jednotlivce mezi libertariány - dělám si sem tam legraci, že jsou to hlavně nerdi a rebelové. Ani jednomu z těchto typů doopravdy nezáleží na tom, co si o nich ostatní lidé myslí. Jsou k sobě upřímní a nebojí se se zajímat o věci, které by ostatním lidem mohly připadat divné. Kašlou na to. To je ten důvod, proč si myslím, že muži k liberalismu více tíhnou. Muži přisuzují měnší důležitost sociálním interakcím jak ženy (ano, existují výjimky!). Proto pro ně není sociální ostrakismus takovou hrozbou.

Upřímně řečeno - já zapadám více do kategorie "nerd". Když jsem trávila na vysoké škole hodně času anarchistickými myšlenkami a politikou, občas jsem nějaké to odstrkování ze strany svých vrstevníků zažila - a to především od dívek. Myslely si, jak je to divné, že trávím tolik času právě těmi nerdskými věci, jako je politika, spíše než abych chodila na párty a dělala jiné "normální" vysokoškolské činnosti. Nebylo to však nic co bych nezvládla, protože jsem tak jako tak introvert. Potřebuji ke štěstí jen pár lidí, kteří si myslí, že jsem normální.

Většina žen libertariánek, které jsem potkala, jsou rozdílné od "průměrných žen". Lhala bych, kdybych neřekla, že z mnoha z nich jsem byla až vystrašená. Jsou to ženy silné a nezávislé. Nezahazují se tolik tím, co si o nich myslíte. Zahrávejte si s nimi, a nakopou vám zadek. V podstatě si dělají to, co samy chtějí.

Aby bylo možné tyto "nepopulární" myšlenky diskutovat, musíte být tímto druhem osobnosti. Pokud máte velkou touhu po tom být oblíben, tek se nezapojujte do libertarianismu. Nebo minimálně své názory skrývejte. Když o tom píšete na Facebook, připravte se na přicházení o facebookové přátele a na to, že vás třeba na letošní Den díkůvzdání nikdo nepozve.

Jako hlasitá internetová libertariánka jsem na ošklivé urážky zvyklá. Budu upřímná - pořád mám strach, když se mě nějaký známý zeptá "Čím se vlastně živíš?" - protože "Jsem libertariánská komentátorka" může vést až k vykolejení neformální přátelské konverzace (a pokud se to budete snažit zeširoka obejít, budou do vás rýpat dál).

Dobrou zprávou ale je, že libertarianismus je víc a víc mainstreamový. Čím více se stává populárním, tím více přitáhne nové typy lidí, což znamená i více žen. Už nikdy nebude jen pro nerdy a rebely.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed