Mises.cz

Mises.cz

Prý nám víc dává, než bere

EU nám tedy nedává víc, než kolik sebere. Všechny Evropany z členských zemí dohromady stojí jejich peníze, ale žádné zpět nevrací. Nemá ani jak.

V diskuzích o Evropské unii se objevuje stále znovu a znovu argument, že prý nám EU dává víc peněz, než kolik nám bere, obvykle ve formě:

„My ale víc dostáváme, než platíme!“

„Odvádíme daleko méně, než kolik jsme dostali.“

„Česká republika ze společného rozpočtu formou různých programů a politik dostává více peněz, než do něj odvádí, je tedy čistým příjemcem,“ uvádí Euroskop.

A tak dále.

Tento argument na podporu našeho členství v EU nevznikl náhodou, ale byl zcela vyroben na zakázku. Zcela záměrně ho šíří weby placené z EU, které jsou hojně sdílené politiky podporující EU.

A protože je stále opakován znovu a znovu jako zaseknutá gramofonová deska, je na čase vysvětlit, proč tento argument v diskuzi selhává.

Dejme tomu, že ČR skutečně odvádí do EU méně, než kolik jí z EU zase přijde, ale problémem argumentu vidím v jeho záměrném omezování finanční politiky čistě na Českou republiku. Je to stejné jako kdybych vzal fixu, nakreslil na mapu trojúhelník zasahující do ČR, Německa, Polska a prohlásil, že všichni uvnitř v tomhle trojúhelníku dostali v celkovém součtu od EU víc peněz, než kolik odvedli. Tudíž by měli být vděční a Evropskou unii nekritizovat.

Vybrat si ČR je stejně tak náhodné, jako můj trojúhelník.

Co se na to podívat z pohledu celé oblasti, kterou tvoří členské země EU, protože rozpočet EU a finanční politika se odehrává v celé této oblasti. Lidé v členských zemí EU dohromady odvedli do EU daleko víc, než kolik dostali.

Nemusíte být ekonom a nemusíte ani umět matematiku, abyste chápali, že EU je pochopitelně jen další úřad, který je pro nás Evropany nákladem. Sám tento úřad žádné peníze nevytváří, negeneruje žádné bohatství. EU pouze žije z peněz Evropanů. My všichni Evropané zaplatíme na daních všechny europoslance, eurokomisaře, jejich poradce a zástupce těchto poradců a mnoho mnoho dalších úředníků.

Bez ohledu na to, jestli jste zastánce nebo odpůrce EU, je zkrátka objektivní fakt, že je to úřad, který funguje z našich peněz, ale sám žádné nevytváří. Neplatí tedy, že EU dává ČR milodary a nic za to nechce.

Celý systém je navíc nemorální. EU vezme peníze Němcům, Španělům, Francouzům a Angličanům, a následně je přerozdělí dle svého uvážení mezi členské státy. Tak i když na ČR padne víc peněz, než kolik do ní ČR odvedla, stále to není správné. Naopak, je to klasický socialismus.

Neplatí tedy, že EU nám dává peníze, protože europoslanci jsou snad hodní a dávají nám nezištné dary. Oni žádné své peníze nemají. Oni je jen seberou lidem, část si nechají a část přerozdělí dle své libovůle.

Dalším problémem je slovo „my“, se kterým se operuje. Říkat, že „my“ jakožto ČR jsme dostali od EU peníze, nedává smysl hlavně díky tomuto slovu. Pravda je taková, že není žádné „my“. ČR je deset milionů zcela individuálních lidí. Ne, nejsme jedna velká masa, která sdílí společný mozek a přemýšlí jako jeden tvor.

Pokud nějaká firma dostane dotace od EU, neznamená, že jsme ty peníze dostali my všichni. Pokud Agrofert dostane milion korun českých ve formě dotací, nedostávám je přeci já, ale ta firma.

Nerozumím tedy tomu, proč bych měl být vděčný EU, jen proto, že mi vezme peníze, část si nechá a část dá ve formě dotací nějaké firmě typu Agrofert nebo obci na stavbu rozhledny.

EU nám tedy nedává víc, než kolik sebere. Všechny Evropany z členských zemí dohromady stojí jejich peníze, ale žádné zpět nevrací. Nemá ani jak. V Europarlamentu nemají stromy, na kterých rostou peníze. Je to předražený úřad, kde někteří eurokomisaři berou i půl milionu korun měsíčně. Vděčnost skutečně není na místě.
 

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed