Mises.cz

Mises.cz

Rozložíme vám rodinu tak, jak ji znáte

Kritiky na stranu libertariánů jsem zvyklá slýchat poměrně dost. A nezřídka kdy se někde dočítám, že jednou z našich snah je rozložit tradiční rodinu tak, jak ji po staletí známe. Toto přesvědčení je však daleko od pravdy.

Libertariánství, tedy uznávání co největší osobní a ekonomické svobody, můžeme shrnout do krátkého sloganu "žít a nechat žít". Já tomu také ráda říkám "starat se o sebe", protože jsem přesvědčena o tom, že největší společenské konflikty jsou způsobeny tím, že se někdo snaží jakoukoliv cestou zasahovat do života druhého jedince. Už z tohoto úhlu pohledu přece nedává nejmenší smysl, že by libertariánům záleželo na tom, aby se někomu ve společnosti rozpadaly tradiční rodiny, pokud si je členové těchto rodin dobrovolně přejí. Ať si každý zařizuje vztahy se svým nejbližším okolím po svém a nechá to tak i na ostatních.

Mnoho (a možná dokonce většina) libertariánů má svoji domácnost nastavenou konzervativně. Dobrovolně se k tomu rozhodli, a to, jak si vztahy nastaví někdo jiný, jim do jejich vlastního soukromí nijak nezasahuje. Libertariáni rozhodně nechtějí jakýkoliv styl žití upřednostňovat před jiným - neprosazují tedy žádná speciální práva a zákony pro žádnou skupinu obyvatel (naopak chtějí spíše stávající zákony rozvolňovat nebo rušit, aby si člověk mohl zařídit svůj život co nejvíce po svém), stejně tak ani tradiční rodinu muže, ženy a dětí nechtějí žádným zákonem upřednostňovat. Chceme to prostě nechat na každém, ať se sám rozhodne, s kým chce žít, s kým vychovávat děti, kde a jak bydlet a podobně.

Až se tedy budete dočítat, že chceme rozkládat tradiční společnost, zřejmě to bude řečeno lidmi, které rozčiluje, že nejsme jednoznačně na straně rodin v modelu "muž, žena, děti". Nejsme totiž na ničí straně a chceme jen svobodu toho, aby si toto rozhodl každý sám. A ač tohle jistým lidem nevoní a tito lidé si myslí, že tradiční rodina by měla být normou, my jsme ti, co druhým nechceme zasahovat do života a soukromí.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed