Mises.cz

Mises.cz

Střípky roku 2011

které byly v některých případech pěkně ostré.

V mojí hlavě článek shrnující rok 2011 vypadá zhruba takto: začnu tím, co zajímavého se stalo na poli politické ekonomie v roce 2011, navážu shrnutím činnosti Ludwig von Mises Institutu a nakonec připojím neochvějné přesvědčení, že v příštím roce to bude ještě lepší než letos a plán splníme alespoň na 110%. Nejdůležitější otázka ale samozřejmě zní, bude si takový článek chtít někdo vůbec přečíst? A tak pro jistotu svoje budovatelské nadšení naředím záležitostmi světskými, někdy vyloženě povrchními.

Střípek první – Viktorka Plzeň po sto letech své existence vyhrála nejvyšší fotbalovou ligu a následně se probojovala do Ligy mistrů, kde neudělala ostudu a postoupila do jarní fáze Evropské ligy. Vzhledem k rozdělení čtenářů našeho webu mezi muže a ženy si zmínku o fotbale snadno můžu dovolit. Jaké si z toho můžeme vzít ponaučení my? Stačí vytrvat v našem snažení, nechat zmizet pár funkcionářů, jít štěstíčku trochu naproti a úspěch se dostaví. Co je sto let oproti, ehm … sto let je vlastně docela dost …

Inspirací pro tento článek mi mělo být obdobného shrnutí roku 2011 na iDnesu. Hlavní výhoda idnesovského „článku“ spočívá v tom, že se jedná víceméně pouze o fotografie, takže článek má šanci zaujmout i velmi nenáročného čtenáře. Nevýhodu spatřuji v tom, že jde prakticky jen o fotografie lidí, kteří v uplynulém roce zemřeli, což nikomu (většinou) na náladě nepřidá. A pravdou je, že i na našem webu často vycházejí články s negativním nádechem – to ovšem nepřipisujte nám, autorům, za to mohou socialisté, keynesiánci a podobná verbež, která dnes a denně útočí na naši svobodu. 

Střípek druhý – film Priest opět potvrzuje, že se prakticky nedá natočit dobrý upírský film. Ponaučení pro Ludwig von Mises Institut? Netočit filmy o upírech!

Tak teď bych vám mohl poradit ještě něco do příštího roku – začněte mít rádi jídlo z konzervy a udělejte si jich zásobu (společně s palnými, výbušnými, vrhacími, chladnými a dalšími zbraněmi), možná se vám budou již brzo hodit. Kolaps dolaru i eura je nevyhnutelný a co se bude dít potom, nikdo neví. Palisády okolo domu taky neuškodí.

Střípek třetí – nesledovat politické dění se vyplácí. Chtěl bych zde zmínit, kde nás zase kdo okradl o naše svobody, kolik peněz vyletělo komínem při neomylném centrálním plánování, které nám náš milovaný stát chtě nechtě poskytuje a jaké největší zahnutí banánů povolil nejvyšší sovět pro příští rok. Naštěstí si ale na nic podobného nemohu vzpomenout, neb jsem podobná témata začal téměř naprosto ignorovat, a tak jsem vnitřně mnohem šťastnější člověk, než jsem býval. Jedinou nevýhodu spatřuji v tom, že články, jako je ten dnešní, musím vařit ze zcela průzračné vody bez jediného zákalu relevantních informací.

Blížím se na konec jedné stránky, což považuji za úspěch a myslím, že je nejvyšší čas psaní (ve vašem případě čtení) utnout a jít se věnovat zábavnějším činnostem. Za sebe i celou redakci Mises.cz vám přeji krásný nový rok.

P.S. Nedokážu to, nemůžu si pomoci a musím to zmínit: Činnost LvMI se minulý rok rozvinula takovým způsobem, jaký nikdo z nás nečekal, a my všichni jsme přízní našich čtenářů nesmírně potěšeni. Nezapomínejme však na náš hlavní cíl, kterým je vymanění se z dosahu biče státních drábů a dosažení svobody. Pokud o svobodu nebudeme sami aktivně usilovat, nikdo jiný to za nás neudělá. Zkoušejme šířit myšlenky svobody do všech stran. Tak jsem to ze sebe dostal a teď už můžeme nadobro ukončit tento článek citátem Waynea Gretzkyho a vrhnout se na silvestrovské chlebíčky a šampaňské.

„You miss 100% of the shots you don't take.“

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed