Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Tomáš Macháček

obrázek k článku

Není "my" jako "my"

Metodologickým individualismem k lepší informovanosti

obrázek k článku

Etika podnikání a zisku

Hans-Hermann Hoppe rozebírá podnikatelské aktivity

obrázek k článku

O svobodné imigraci a nucené integraci (1/2)

Hans Hermann Hoppe a jeho tématicky aktuální článek k problematice imigrace.

obrázek k článku

Zrušte poštovní monopol

V 18. století, stejně jako po tisíciletí předtím, chodil podomní prodejce s vakem na zádech od dveří ke dveřím. Když vídáme tuto zastaralou metodu na ulicích každého města v Americe, namísto v muzeu koloniálního Williamsburgu, víme, že to má na starosti vláda.

obrázek k článku

Stát a jeho apetit

Možná jste se již setkali někde v diskuzi s tvrzením, že poválečný „sociální“ stát díky vysokým daním rozdával plnými hrstmi obyvatelstvu celoroční nadílku, jenže pak přišli na scénu zákeřní „neoliberálové“, naprosto rozložili stát a dnes už tak v podstatě stát nic neřídí, do ničeho nemluví.

obrázek k článku

Desocializace ve sjednoceném Německu II.

Německý experiment nám poskytuje smutnou ukázku platnosti ekonomické teorie. Erhardovy volnotržní reformy rychle vytvořily to, co se stalo známé jako západoněmecký Wirtschaftswunder (hospodářský zázrak).

obrázek k článku

Desocializace ve sjednoceném Německu I.

Na území okupovaném západními spojenci byl nejprve ponechán systém zděděný od nacistického režimu – systém řízené válečné ekonomiky. Téměř veškeré spotřební zboží bylo na příděl, rozsáhlé cenové a mzdové kontroly zůstaly v platnosti a veškeré vývozy a dovozy byly přísně regulovány vojenskou správou.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed