Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Tomáš Nikodym

obrázek k článku

Z knihovničky utopického socialismu V: Thomas More

Při studiu utopického socialismu není možné opomenout samotného autora slova Utopie, dalšího Angličana, Thomase Morea. Ve svém románu Utopie představil More pomocí dialogů svou vizi ideálního státu – Utopie.

obrázek k článku

Z knihovničky utopického socialismu IV: Morelly

Morelly je tak trochu záhadná postava utopického socialismu, o které dodnes nemáme dostatek informací. Nedostatek zdrojů o Morellym je dokonce takový, že se s jistotou neví ani jeho pravé jméno.

obrázek k článku

Z knihovničky utopického socialismu III: Robert Owen

Po předchozích dílech, které se věnovaly autorům z bašty socialismu – Francie, je nyní na řadě nejvýznamnější anglický utopický socialista Robert Owen, tedy poslední chybějící autor ze tří nezávislých zakladatelů moderního socialistického myšlení.

obrázek k článku

Z knihovničky utopického socialismu II: Charles Fourier

Další z řady utopických socialistů, kterým se stojí za to zabývat, je Charles Fourier. Ačkoliv se Kuehnelt-Leddihn táže: „Proč je dumání tohoto duševně nevyrovnaného muže vůbec předmětem zájmu, kromě zájmu ze strany psychologů nebo psychiatrů?“

obrázek k článku

Z knihovničky utopického socialismu I: Předmluva a Henri de Saint-Simon

Zatímco myšlenky dnešních socialistů jsou obaleny vědeckou hantýrkou či matematikou, takže někdo nemusí vůbec rozpoznat, co nám tito autoři vlastně tvrdí, utopičtí socialisté vše předkládali zcela jasně a „bez obalu“.

obrázek k článku

Karel Engliš o svobodě

V době, kdy už byla komunistická diktatura na spadnutí a většina politiků všech povolených stran, intelektuálů a osob veřejně činných byla ovlivněna myšlenkami socialismu, bylo stále možné najít jedince, kteří si uvědomovali význam osobní svobody. Nešlo však pouze o svobodu politickou.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed