Mises.cz

Mises.cz

Konference: Totalita včera, dnes a zítra

Svobodný přístav pořádá konferenci o totalitách; tak doražte!

Slovo „totalita“ snad v nikom nevyvolává nic pozitivního; lidé napříč celou společností se shodují, že žít v totalitním režimu určitě nechtějí. Přesto k tomu v historii docházelo velice často; a ani v současnosti není svět totalitarismu prostý. Proč se lidé neustále vracejí k něčemu, co vlastně ani nechtějí? Inu, často prostě nedokáží totalitu rozpoznat, dokud je čas; dokonce ani ti, kdo v ní žili. Ale jak je to možné?

Podíváme-li se na jednotlivé totalitní režimy, mají spoustu shodných prvků; ale samozřejmě se i v mnohých odlišují. Protože však většina lidí jejich analýzu neprovádí, málokdo je schopen abstrahovat ve společnosti nebezpečné tendence, před kterými je třeba se mít na pozoru. Paradoxně se pak často snažíme za každou cenu chránit před konkrétními symptomy totalit minulých, zatímco skutečné hrozby plíživě prorůstající naším každodenním životem nám unikají.

Když se řekne „totalita“, většině z nás se vybaví předrevoluční režim; některým možná třetí říše. To jsou druhy totalit, které dobře známe a ke kterým se nechceme už nikdy vrátit. Chápeme, že tyto zrůdné režimy ničily lidské životy i celé společnosti. Snad oprávněně předpokládáme, že kdyby je chtěl v budoucnu opět někdo nastolovat, dokážeme to díky historické zkušenosti včas rozeznat.

Co kdyby však budoucí totalita vypadala jinak? Co kdyby vzešla z něčeho, v čem bychom ji vůbec nečekali, a rozeznali bychom ji až ve chvíli, kdy bude pozdě? Co kdyby byla opět schvalována širokou masou obyvatel, která by sama sebe vnímala třeba jako bojovníky za svobodu? Co když se nová forma totality blíží už teď? A pokud ano, lze ji vůbec rozeznat? Můžeme předpokládat její směřování či společenskou dynamiku?

Rád bych vás touto cestou pozval na jednodenní konferenci s názvem „Totalita včera, dnes a zítra“, kde se budeme těmito otázkami zabývat. Konference má za cíl otevřít debatu o různých tvářích totality a budoucí formě možných politických uspořádání. Rádi bychom posluchače naučili rozpoznat konkrétní rizika, před kterými je třeba mít se na pozoru, nechceme-li se jednoho dne probudit ve světě podle Orwella.

Zaregistrovat na konferenci se můžete zde!

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed