Mises.cz

Mises.cz

Tráva je fet. No a co?

Od zastánců legalizace marihuany často slýchám argumenty, že „tráva není fet“, není návyková, ani škodlivá, snad je dokonce léčivá. Její užívání je prý méně rizikové než konzumace alkoholu, který je přitom legální.

[Autorem článku je Marek Jaklovský.]

Od zastánců legalizace marihuany často slýchám argumenty, že „tráva není fet“, není návyková, ani škodlivá, snad je dokonce léčivá. Její užívání je prý méně rizikové než konzumace alkoholu, který je přitom legální.

Odpůrci legalizace většinou nesouhlasí, marihuana je podle nich daleko škodlivější a nebezpečnější, než jak tvrdí její uživatelé. Někteří jí označují za „vstupní bránu k tvrdým drogám“. Jiní přípouštějí, že možná není tak riziková, jako alkohol. Jenže ten se prý zakázat nedá, proč ale povolovat ještě další drogu, když vidíme, jaké problémy způsobuje legální alkohol?

Kdo má pravdu? Jak moc je tráva skutečně škodlivá a navyková? Odpověď v tomto článku nehledejte. Vůbec na ní totiž nezáleží. Biologie ani medicína nemohou poskytnout řešení etického či právního sporu. To je třeba hledat úplně někde jinde...

Především je třeba si uvědomit, co je to vlastně „zločin“.

Ke každému zločinu jsou nezbytně potřeba alespoň dva lidé: Zločinec (pachatel) a oběť. Není zločinu bez oběti, byl by to protimluv. Prokázat existenci oběti je proto nutnou podmínkou k prokázání jakéhokoli zločinu, resp. viny za něj.

Může být obětí i „společnost“? Ano, může. Je ovšem nutné prokázat, že alespoň jeden člen společnosti skutečně obětí byl.

Drogová prohibice je zavedena § 283 až § 286 zákona č. 40/2009 Sb. trestního zákoníku. Tyto paragrafy kriminalizují určité jednání, bez ohledu na to, zda někdo byl prokazatelně jeho obětí.

V souladu s presumpcí neviny nahlížím na každého, komu nebyla vina za zločin prokázána, jako na nevinného. A to se týká i všech odsouzených k trestu podle zmíněných zákonů?. Bylo jim sice prokázáno, že jednali určitým způsobem, ale už ne to, že je toto jednání zločinem.

Jaký vyvozuji závěr? Drogová prohibice není ničím jiným než politickou represí, popřením presumpce neviny a základních principů právního státu. Jejím důsledkem je nepředstavitelná nespravedlnost, věznění nevinných, morální úpadek a enormní nárůst násilí ve společnosti. Nespočet zničených lidských životů.

Pro mě to není „věc názoru“, je to otázka dobra a zla. Drogová represe je zlo, strašné zlo. Musí být ukončena - ve jménu lidskosti. Není vůbec podstatné, jak moc/málo je marihuana (či kterákoli jiná droga) škodlivá. Schvalování agrese proti konzumentům/výrobcům/distributorům drog je nemorální. Stejně, jako schvalování agrese proti komukoli jinému.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed