Mises.cz

Mises.cz

Události podle libertariána

Co týden dal...

V Anglii chudí úpí v okovech chudoby jak vystřižené z Dickensova románu, a tak moudří vladaři chystají nové základní lidské právo – právo na příjemný život. Tento kus legislativy naplní lidské žaludky a dopřeje jim slasti života hodné jednadvacátého století. Kdo nebude mít práci, může zažalovat stát a ten mu dosype až do výše £37.000 ročně pro čtyřčlennou rodinu (100 tisíc korun měsíčně). Mohlo by se zdát, že problémem tohoto práva je, že představuje pro někoho jiného povinnost ty peníze vydělat a odevzdat, ale v Anglii stejně jako v ČR platí, že zdroje jsou.

Americký viceprezident Joe Biden prokázal, že i politici umí mluvit květnatě jako básníci. Prohlásil mj., že „neumíme měřit zdraví našich dětí, kvalitu jejich vzdělání, radost z hraní... Účetní výsledek dokáže dokonale popsat náš život kromě toho, proč stojí za to žít. Dokáže nám říct o Americe všechno kromě toho, proč jsme pyšní na to, že jsme Američané.“ Když dohovořil, vrátil se do své kanceláře, aby přesně spočítal, jakou mají mít všichni Američané penzi, zdravotní péči a aby vymyslel, jaký další socialistický program dělá Ameriku Amerikou. A možná i tiše poděkovat Bobby Kennedymu, jehož projev prakticky do písmene opsal, aniž by mu nahlas dal kredit.

Roosevelt kdysi prohlásil: „Je normální zkoušet. Když to nevyjde, přiznej to a zkus něco jiného. Ale hlavně něco udělej!“ Calvin Coolidge měl zase tento projev ke příležitosti zvolení prezidentem Senátu v Massachusetts: „Vážení senátoři: patří vám mé nejupřímnější díky. Zachovejte pevné základy našich institucí. Konejte svou práci v duchu vojáka ve veřejných službách. Buďte loajální k Unii a sami k sobě a buďte struční. Hlavně buďte struční!“ Jen jeden z nich byl libertariánem, hádejte který. Můžete jednou.

Prezident Klaus považuje rozdělení Československa za úspěch. Má pravdu, byl to úspěch. Před rozdělením nadávali Slováci na Čechy, že je buzerují z Prahy, a Češi na Slováky, že je musí živit. Pravdu neměli ani jedni. Živit jsme museli na obou stranách politiky z obou stran a ti na oplátku buzerovali obě strany. Dnes společné politiky nemáme. Obchodujeme vesele dále, v Čechách žije spousta Slováků a naopak, nic si nevyčítáme a máme se rádi. Vztahy mezi normálními lidmi (rozuměj nepolitiky) nikdy nebyly lepší. A proto navrhuji v dalším kole odtržení Moravy, potom Pardubického kraje atd. Odtržení neznamená, že se někdo někam stěhuje, ani že se přestáváme spolu bavit. Znamená to jen, že politik už nemůže buzerovat lidi z druhého kraje. Po takzvaném odtržení si budeme blíž než kdy předtím.

Prezident Obama přišel s objevem, že žádného úspěchu nedosáhl žádný člověk bez pomoci jiných. Říká, že „pokud jseš úspěšný, je to tím, že ti někdo pomohl. Někde během svého života jsi měl výborného učitele... Někdo investoval do silnic a mostů...“ No jistě, kdyby byl studentem rakouské ekonomie, nebo alespoň znal dílo Adama Smithe, věděl by o fenoménu zvaném dělba práce. Slovy pekařova Císaře a Císařova pekaře: ten dělá to a ten zas ono. Ovšem z toho nevyplývá, že to musí dělat stát. Nevyplývá z toho, že k postavení mostu v Nevadě je nutné zabavit peníze lidem v Marylandu a pod pohrůžkou vězení zakázat všem ostatním ten most v Nevadě postavit. Kromě silnic a mostů totiž i někdo vypěstoval obilí a upekl z něj chleba, někdo jiný zase vyrobil auta, kterými se ostatní vozí do práce. Další vymyslel software, který v práci používají miliony lidí. A tak jediným člověkem, který absolutně bez cizí pomoci a sám něco vytvořil, je Al Gore, který vymyslel internet (čas 0:50).

A na závěr: pro americké odboráře je vytváření pracovních míst nejvyšší prioritou. Zástupci firmy Earth Supply and Renewal žádali o dotaci na pracovní místa, která spočívají v kopání děr a jejich následném zasypání. Odboráři tento bohulibý záměr podpořili a peníze z eráru slíbili s poukázáním na to, že jde prakticky o totožnou činnost jako v již existujícím a úspěšném programu Green Jobs Green New York.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed