Mises.cz

Mises.cz

Veganství proti přírodě

Nedávno jsem napsala příspěvek o toleranci mezi masožravci a vegany, na který jsem dostala překvapivou reakci, a to že „vegani a homosexuálové jsou proti přírodě.“ Čekala bych různé argumenty, ale ohánět se dnes tím, že je něco proti přírodě, mi přijde úplně nesmyslné.

V nemocnici denně provádíme výkony, které přírodu obcházejí. Udržujeme při životě lidi, kteří měli už dávno přirozeně zemřít. Přerušujeme těhotenství a naopak oplodňujeme ty, kteří mít potomky běžnou cestou nemohou. Upravujeme si chemii v těle jak zrovna umíme a potřebujeme. V nejmodernější léčbě upravujeme bílkovinné produkty DNA. Geneticky upravujeme různé plodiny, díky čemuž máme více jídla pro všechny. Konzumujeme chemicky vyrobené doplňky stravy. Mohla bych takhle pokračovat ještě dlouho.

Nic z toho, co jsem vyjmenovala, mi samozřejmě nepřijde špatně, a myslím, že si to s technickou i ekonomickou pokročilostí naší společnosti můžeme dovolit. Jsme dnes dokonce schopni ohýbat přírodu až takovým způsobem, který by se mohl lehce vymknout kontrole, třeba v případě genetických úprav na embryích. Myslím, že celá otázka „věcí proti přírodě“ je spíše otázkou etickou – a to ve smyslu „kam až můžeme zajít.“

Člověk je schopen si své okolí přizpůsobovat a zároveň je schopen svými mentálními schopnostmi etickou otázku nahlédnout, proto hodnotím „činy proti přírodě“ jako něco, co je součástí lidské přirozenosti. A pokud jde o míru toho, co všechno si můžeme „proti přírodě“ dovolit, veganství a rodičovství homosexuálů je při dnešní vyspělosti západní civilizace opravdu ten nejmenší problém.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed