Mises.cz

Mises.cz

Více se angažovat

Nesouhlasím s představou, že stát začne fungovat, když se lidé budou více angažovat. Nesouhlasím s představou, že by měl stát vůbec existovat. Systém nefunguje, protože je to špatný systém, ne kvůli nedostatku zájmu občanů.

Čas od času potkám někoho, kdo má jasno v tom, že současná společnost nefunguje. „Jak to, že máme zkorumpované a zlé politiky, kteří všechno rozkradou a zpronevěří peníze? Jak to, že u moci jsou lidé typu Babiš? Politika je svinstvo!“

Když jejich úvahy o nefunkční společnosti skončí, začnou navrhovat řešení: „Já si myslím, že bychom se měli více angažovat ve veřejném životě. Měli bychom soustředit více pozornosti na naši společnost. Mladí se musejí začít umět zajímat o to, co se kolem nich děje. Například sledovat dění ve své obci, hlídat si svého starostu, využívat všech dostupných možností a prostředků k tomu, aby něco prosadili a změnili. Popřípadě by se lidé neměli bát kandidovat, vstupovat do stran a prosazovat své zájmy.“

Čili jinými slovy – příčinou všeho zla je lhostejnost a nezájem. Stačí, když se budeme víc zajímat a problém se vyřeší.

Zde si dovolím důrazně nesouhlasit. Problém je podle mě úplně jinde. Konkrétně v tom, že vůbec existuje stát jako takový.

Když investuji více pozornosti do systému, který nefunguje, protože je z podstaty špatně navržen, tak on nezačne najednou fungovat. Dokonce jsem přesvědčen, že investovat svou pozornost a čas do takového systému je plýtvání.

Když se budou lidé „zajímat“ a „věnovat pozornost“ třeba lokální politice, úplně zbytečně investují čas do umělých problémů.

Skvělým příkladem je třeba zájem o dění v obci. Když starosta obce třeba odčerpá peníze z dotací, utratí je za zbytečný projekt a zbytek zpronevěří, je ve skutečnosti vinen jen on a nikdo jiný.

Říkat druhým: „Vidíte? Měli jste se více starat. Mohli jste tomu zabránit, mohli jste hlasovat proti tomuto projektu, mohli jste ho zastavit peticemi,“ de facto přesunuje zodpovědnost ze starosty na druhé. To není chyba starosty, že ukradl peníze, ale je to chyba lidí, že ho dostatečně nehlídali.

Problémem ale není to, co hypotetický starosta obce provedl, ale že danou věc vůbec může provést. Respektive že má nad daným územím autoritu a moc. A mít by ji neměl. Ve skutečnosti by každý měl mít moc pouze nad svým vlastním majetkem. Starosta by ani vůbec neměl mít možnost čerpat dotace, rozhodovat o tom, co se ve vesnici bude dít a neměl by mít přístup k takovým penězům.

Tento obrovský problém v systému se přece nevyřeší tím, že budou obyvatelé obce svého starostu „hlídat“ a investovat svůj volný čas do „většího angažování“ a „větší zájem o věci veřejné.“

Podobně se nemá smysl zajímat o to, co dělá který politik. Problémem je existence politika jako takového. Netřeba řešit, jestli je to politik dobrosrdečný a spravedlivý nebo takzvaný „kmotr“ – spíše je třeba se ptát, proč by vůbec dotyčný měl mít moc rozhodovat o životech ostatních.

Místo „většího angažování“ vidím řešení ve zrušení státu. Místo zaměřování své pozornosti na stát bychom se spíše měli zaměřit na postupné omezování jeho moci a vlivu. Nač sledovat činy nějaké autority, když autoritu můžeme prostě odmítnout? Když můžeme odmítnout celkový koncept založený na tom, že někdo by měl mít autoritu nad druhými?

Představme si, že bychom čistě teoreticky žili v bezstátní anarchistické společnosti.

Do čeho by lidé investovali svou pozornost? Mohli by se více zajímat o způsoby, jak dosáhnout svého štěstí a splnit si své sny.

Ten čas, který dnes musejí lidé investovat do sledování politiky, by mohli pro změnu investovat do světa kolem sebe a zajímat se třeba o to, jaké potraviny kupují, jestli je jejich životní styl dostatečně zdravý, jak zlepšit životní prostředí, jak porozumět druhým lidem, jak zlepšit svět a tak dále.

Politika od těchto věcí pozornost odvádí. Jak se může zabývat člověk například kvalitou potravin, které kupuje, když musí bojovat proti zkorumpovanému starostovi ve své obci? Jak se mohou lidé zaměřit na životní prostředí, když se místo toho dohadují, jestli je lepší Hillary nebo Trump? Když se v médiích věnuje pozornost a velká část vysílacího času názorům předsedy vlády, jak může zbýt čas na něco skutečně hodnotného?

Proto nesouhlasím s představou, že stát začne fungovat, když se lidé budou více angažovat. Nesouhlasím s představou, že by měl stát vůbec existovat. Systém nefunguje, protože je to špatný systém, ne kvůli nedostatku zájmu občanů.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed