Mises.cz

Mises.cz

Zastupitelská demokracie selhává

Plní politici všechny vaše požadavky? Pravděpodobně těžko. Plní to, proč jste je volili? Většinou vůbec. Přesto je bohatě platíte a jejich výmysly také.

Chodíte k volbám?

A plní politici všechny vaše požadavky? Pravděpodobně těžko. Plní to, proč jste je volili? Většinou vůbec. Přesto je bohatě platíte a jejich výmysly také.

Proč tedy k volbám chodíte?

Aby nevyhrálo "větší zlo"? A menší zlo není zlem? Opravdu vás ve výsledku menší zlo, které jste svým hlasem legitimizovali, neomezuje?

Mám sen o tom, jak bude žít každý člověk po svém, kdy nebude mít nakazováno, co dělat smí, co dělat nesmí, nebo o něm nebude nikdo rozhodovat přímo proti jeho rozhodnutí. Dá se toho vůbec dnes dosáhnout?

Vláda většiny není ideální. Z jednoho prostého důvodu. Pokud se referendem protlačí zákon, že v naší zemi nesmí růst tráva, je to v pořádku? A co potom, když by v naší zemi nesměli ze zákona žít třeba Rusové, Angličané, nebo se ženám zakázaly potraty? Ano, i takové věci mohou vzejít z demokracie, pokud se vezme do důsledku.

Zastupitelská demokracie je kolikrát ještě horší, než demokracie přímá. Nerozhoduje se většinovým referendem, ale rozhodují za nás lidé, které jsme sice zvolili, ale mohou hlasovat pro zákon třeba podle toho, jak se to hodí právě jim, nebo ještě v horším případě, jak na ně zatlačí nějaký schopný investor, známý obchodník nebo monopolista.

Je tedy nějaká forma vlády, která by byla lidská, nešla na ruku konkrétním osobám a žilo se pod ní svobodně?

Ano, jedna existuje. Jedna tolik některými lidmi nenáviděná, protože je v ní téměř nemožné tlačit druhým lidem svůj záměr. Tato vláda vám umožní pracovat, kdy chcete, zaměstnat koho chcete, neomezeně cestovat, prodávat volně produkty své práce, založit ze dne na den nové podnikání, konkurovat, rozvíjet se, třeba i kouřit marihuanu, uzavřít sňatek, s kým chcete, nebo si prostě jen bydlet na svém pozemku pod stanem a mít od světa pokoj.

Tato vláda má nespočet výhod, především pro chudé. Nestojí moc peněz, takže není potřeba je na daních vybírat, a to ani na těch spotřebních. Ulehčuje nalezení zaměstnání, vytvoření si vlastních podmínek, nenutí vás každých pět let přestavět hospodu podle toho, kde a jak se bude kouřit. Místo drahého papírování můžete konečně pracovat nebo zaměstnávat, a nikdo vám nebude říkat jak a za kolik. Vše samozřejmě svobodně až do té doby, dokud není omezena svoboda druhého člověka.

Ta vláda se jmenuje vláda trhu. A to především hodnotového. Ať už má pro vás větší cenu deset tisíc korun nebo jeden malý naturální výrobek. Nebo vzdělání. Láska. Rozhodování.

Je to lidské rozhodování, co vytváří hodnoty. A ty hodnoty se pak směňují na volném trhu.

Konečně je pak čas na vytváření vlastních hodnot, života a priorit tak, jak chceme, a jak nám možnosti dovolí.

A se zastupitelsky demokratickým "podle mě je pro tuhle skupinu dobré" se můžou jít politici nadobro vycpat.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed