Mises.cz

Mises.cz

Zemřel zakladatel školy veřejné volby Gordon Tullock

Gordon Tullock byl jedním z hojně citovaných a plodných autorů, kterým se podařilo vnést do světa ekonomie hlavního proudu myšlenky inherentně liberální, realistické a mnohdy až rakouské.

Gordon Tullock byl jedním z hojně citovaných a plodných autorů, kterým se podařilo vnést do světa ekonomie hlavního proudu myšlenky inherentně liberální, realistické a mnohdy až rakouské. Tullock spolupracoval s Jamesem Buchananem a napsal či se spolupodílel na vydání několika úspěšných knih a mnoha zásadních odborných článků v oblastech nejen teorie veřejné volby, která se zejména díky němu stala uznávaným oborem.

Tullock v celé veřejné volbě upozorňoval na to nejdůležitější, co z učebnic ekonomie na dlouhou dobu zmizelo - vládní rozhodování o veřejných statcích, daních, regulacích apod. s sebou nese neodmyslitelné náklady. A to zejména proto, protože i politici a byrokraté jsou lidé. Jeho hlavními tématy byla logika veřejné volby a dobývání renty. Ve světě, kdy se o korupci mluví prakticky všude, jsou jeho myšlenky k dobývání renty čím dál důležitější. Ukazují především, že jde o vlastnost systému, nikoliv o selhání jednotlivce. Ekonomické myšlení ve vědě o politice je zásadním a nedomyslitelným přínosem, za který si jistě zasloužil Nobelovu cenu, kterou bohužel nikdy nedostal.

Profesor práva a ekonomie na George Mason University Gordon Tullock zemřel třetího listopadu 2014.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed