Mises.cz

Mises.cz

Joker, Bane a zákaz zbraní

Hysterie opět začíná.

Je tomu zhruba rok, co světem otřásl norský masakr na dětském táboře socialistů a média už zase plní obrázky postřílených, tentokrát z premiéry nového filmu z pera Christophera Nolana – The Dark Knight Rises. A hysterie opět začíná.

Zakažte zbraně, volají! Vtip je v tom, že zbraně zakázané byly. Podle NYT majitel řetězce kin, ve kterém došlo k osudné střelbě, zakazuje nošení zbraní do prostor kina. Dobří lidé poslechli. Spolehli se ochranku (pokud vůbec nějakou) kina, a tak neměli zbraně na svoji obranu. Jak to tak ale bývá, někdo, kdo je rozhodnut pozabíjet větší množství lidí, a někdo, kdo podle všeho trpí duševní poruchou, nemá k pravidlům takovou úctu jako oni dobří lidé. Není tedy příliš překvapující, že pravidla obešel a zbraně si do kina stejně přinesl. Výsledek známe z novin.

Totéž platí i pro zákony o zbraních. Zločinci se stávají zločinci právě proto, že zákony nedodržují. Pro člověka, který se rozhodl postřílet co nejvíce lidí, zákony evidentně také nic neznamenají. Zakázat zbraně plošně tedy omezí pouze ty, kteří zbraně chtějí na osobní obranu. Ti, kteří se zbraně rozhodnou použít k útokům na jinou osobu, si je dokáží sehnat stejně a budou je používat i tak. Ale u střelných zbraní to nekončí.

Meč, nůž, kladivo, sekera, motorová pila, provaz, polštář, nůžky, hůl, napuštěná vana, ruce, nohy – to všechno a mnohem víc se dá použít k zabití člověka. Bude následovat i volání po zákazu polštářů, nožů a rukou?

Žijeme ve světě nerovnosti. Někdo je chytřejší a někdo hloupější. Stejně tak je někdo silnější a někdo slabší. A i kvůli tomu nikdo nesmí upírat lidem svobodu držby zbraní. Jak se slabší ubrání silnějšímu? Silnější nepotřebuje ani vlastnit zbraň – stačí mu jeho ruce. Copak je málo obětí přepadení nebo znásilnění, že chtějí sebrat slabším i tu poslední šanci na obranu?

Říká se, že cesta do pekla je dlážděna dobrými úmysly. A idea zákazu zbraní tvoří celý jeden pruh této široké dálnice.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed