Mises.cz

Mises.cz

Sjednocení USB-C kabelů nedává žádný smysl

Neexistuje žádný dobrý důvod, proč by měli být výrobci některých zařízení nuceni používat USB-C kabel. Argumenty, se kterými se zastánci regulace ohání, jsou snadno vyvratitelné, zatímco existují naprosto zásadní argumenty, proč je taková regulace nejen zbytečná, ale i naprosto škodlivá.

Evropská únie přišla s regulací, která nařižuje výrobům některých přenosných elektronických zařízení (mobilní telefony, tablety, notebooky a tak dále), že jejich kabel musí být typ USB-C.

Jak se zdá, regulace má spíše pozitivní ohlasy a Evropská unie opět prohloubila své sympatie mezi mladými lidmi. Abych řekl pravdu, dle mého názoru tahle regulace nedává žádný smysl. Nejen, že je zbytečná, ale dokonce bych řekl, že škodlivá.

Hlavním důvodem, proč tuto regulaci odmítnout, je prostý fakt, že se jedná o zásah do volného trhu, konkurence a zásadní omezení svobody. Výrobce by měl mít svaté právo vyrábět své produkty, jak chce. A zákazník by měl mít možnost se rozhodnout, jestli o tyto produkty má nebo nemá zájem. A na trhu si získá oblibu ten lepší.

Nařizovat výrobcům, že musí používat USB-C, je principielně stejné, jako jim nařizovat jakou barvu musí mít jejich mobilní telefony nebo jaká by měla být jejich defaultní vyzváněcí melodie.

Argument poukazující na fakt, že se jedná o omezení volného trhu, by měl bohatě stačit na to, abychom takovou regulaci odmítli, ale pokud vám nestačí, rád bych také poukázal na fakt, že to omezí případné inovace. Teoreticky, kdyby nějaká firma přišla s daleko lepším kabelem (či bezdrátovým řešením), než je USB-C, mohla by s ním ovládnout celý trh. Ale protože je momentálně cokoliv jiného než USB-C zakázané, nelze s takovou inovací přijít. Mimochodem, na regulaci se pracovalo docela dlouho, a když se o ní začalo jednat, chtěla EU zavést jako povinné MicroUSB, čili kdyby se ona regulace podařila zavést už tehdy, dodnes bychom používali MicroUSB a zemím mimo EU bychom USB-C záviděli.

Rád bych se také podíval na argumenty, které hovoří pro to, aby se taková regulace zavedla. Prvním argumentem, se kterým obvykle EU operuje, je ekologie a omezení plýtvání, což je argument značně slabý, protože ho EU ve skutečnosti automaticky cpe ke všem regulacím, se kterými přijde, aniž by si to jakkoliv obhájila.

Mnohem oblíbenější je ale druhý argument, který tvrdí, že člověk nebude muset mít deset různých kabelů, ale stačí mu jen jeden. Lidé říkají: „To je otrava tahat s sebou všude tolik šňůr. Kabel k mobilu, fitness náramku, fotoaparátu a tak dále. Konečně můžu mít jen jeden na všechno!“

Osobně tenhle argument považuji za naprosto absurdní. Každá regulace je nejen velký zásah do svobody, ale také je drahá. Musíme platit celé úřady a armády úředníků, aby tuhle regulaci vytvořili. Pokud někdo příjde s tím, že je nutné nějakou regulaci zavést, měl by uvést opravdu velmi silný a závažný důvod. A důvod, že mě nebaví mít příliš mnoho kabelů, na vznik regulace nestačí. Nevzpomínám si, že by nás v hodinách občanské nauky učili, že funkcí státu je odstraňovat veškeré drobné otravné a nepříjemné věci v našem každodenním životě.

Další problém tohoto argumentu spočívá v tom, že to prostě a jednoduše není pravda. Není pravda, že díky regulaci můžeme používat pouze jeden USB-C kabel na všechno.

Za prvé, už nyní drtivá většina výrobců (alespoň u mobilních telefonů a tabletů) na USB-C přešla sama od sebe, aniž by je někdo nutil. A pouze Apple udržuje svůj specifický kabel, kterému říká lightning, což dělá pořád jen dva kabely celkem.

Za druhé, kdykoliv si koupíte nějaký produkt, tak vám k němu výrobce kabel obvykle dodá. Pokud si koupíte deset prouduktů (mobil, notebook, handheld), budete mít deset kabelů. Můžete těch dalších devět vyhodit a mít pouze jeden (což trochu vyvrací ten argument s ekologií), ale spíše je hodíte někam do skříně, kde vám stejně budou dělat nepořádek. Na tom, že jsou všechny typu USB-C, nesejde.

Ale je velmi pravděpodobné, že pro každé zařízení budete využívat jeho specifický kabel, který s ním byl dodán a pro který byl vyrobený. Pokud máte Nintendo Switch, zřejmě budete používat dodanou nabíječku od Nintenda a ne nějakou jinou. Používat jinou by mohlo být i nebezpečné – co když si svoje zařízení zničím a prodejce neuzná reklamaci, protože v návodu se jasně píše, že mám používat tu jejich a za případné škody způsobené jinými neručí?

Jednotlivé kábly se od sebe také liší a mají různé vlastnosti. Jeden kabel může být dlouhý pět metrů s předpokladem, že se zařízením budete chodit po bytě, a druhý bude mít necelých deset centrimetrů, protože se předpokládá, že ho jen píchnete do počítače a necháte nabíjet. Kromě toho také mají různou míru napětí a tak dále. Používat Nintendo Switch nabíječku na mobilní telefon od Xiaomi nebo Logitech klávesnici není úplně moudré.

Zkrátka a dobře, stejně budete mít mnoho různých kabelů pro různé účely. Představa jednoho kabelu na všechno není v současných podmínkách realistická ani s povinným typem USB-C.

Neexistuje žádný dobrý důvod, proč by měli být výrobci některých zařízení nuceni používat USB-C kabel. Argumenty, se kterými se zastánci regulace ohání, jsou snadno vyvratitelné, zatímco existují naprosto zásadní argumenty, proč je taková regulace nejen zbytečná, ale i naprosto škodlivá.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed