Mises.cz

Mises.cz

Aktuálně ke snižování řeckého dluhu

Tady mají věřitelé, především MMF, tři důvody, proč politici nikdy hlavní státní firmy neprivatizují a raději nechají celou zemi zbankrotovat.

Rozhodl jsem se sepsat křátký komentář k tomuto článku.

Zajímavá je především poslední věta článku: "Fond už v roce 2011 odhadoval, že do konce letošního roku získají Atény z prodeje státního majetku 50 miliard eur. Dosud to však prý bylo pouze 3,2 miliardy eur." Podobná situace je například v Srbsku, kde také stát drží většinu státních firem, domnívám se, že je tam situace z velké části podobná. Proč se Řecko nechce zbavit státních firem a tak dlouho otálí s privatizací?

1. Politické hrátky se zaměstnanci - Zaměstnanci ve státních firmách jsou v rukou politiků. Zaměstnanci tak pochopitelně dostávají osypky z privatizace, neboť znamená hromadné propouštění a zefektivňování, tj. snižování mezd. Zaměstnanci státních firem volí takové populistické strany, které jim slíbí největší benefity. Hranice mezi pravicí a levicí se smazává, všechny strany začínají být populistické. Ztratit voliče ve státních firmách (a tedy i jejich příbuzné) znamená prohrát volby.

2. Rentiérské praktiky - Státní firmy představují skvělé místo, kam umístit zasloužilé politiky, kteří vám překážejí ve vaší kariéře. Vytvářejí se nejrůznější nové nesmyslné pracovní pozice, jen aby tito politici měli adekvátně placené pracovní místo. Výstup jejich práce je minimální či spíše pro firmu kontraproduktivní.

3. Dotace politickým stranám - Státní firmy nabízejí způsoby, jak vytáhnout finanční prostředky na fungování vaší politické strany. Nejedná se jen o marketingové či právní poradenství, ale velmi komplikované odběratelsko-dodavatelské vztahy, kde je korupci možné prokázat jen obtížně. Příkladem může být například socialistická politika prezidenta Mitteranda, který si bral ze zakázek "desátky".

Tady mají věřitelé, především MMF, tři důvody, proč politici nikdy hlavní státní firmy neprivatizují a raději nechají celou zemi zbankrotovat. Pokud vám tedy nějaký etatista řekne, že by se stát neměl určité firmy zbavovat, protože je "strategická", dejte mu facku, neboť takový člověk podporuje mafiánské praktiky a státní banditismus. Zlatý Klaus, že se velkých firem většinou zbavil, i když se pak rozkradly. Howgh.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed