Mises.cz

Mises.cz

Anatomie Fedu s Murphym a 50% slevou

Jeden z nejznámnějších rakouských akademických ekonomů Bob Murphy opakuje svůj úspěšný kurz Anatomie Fedu.

Zatímco ve státním školství panuje trvalý nedostatek peněz, příjmy z daní nestačí a tak se zavádí školné a zápisné, omezuje se počet přijímaných studentů a kvalita je nevalná, na stoprocentně soukromé online Mises Akademii panuje přesně opačná situace. Počet studentů stoupá, počet kurzů i lektorů rovněž, kvalita zrovnatak a cena klesá.

Jeden z nejznámnějších rakouských akademických ekonomů Bob Murphy opakuje svůj úspěšný kurz Anatomie Fedu. Během osmi týdnů probere jak teorii svobodného i centrálního bankovnictví, tak i konkrétní praxi současného Fedu. V kurzu se dozvíte, jaká je přesně organizační struktura Fedu, kdo rozhoduje a kdo koho jmenuje, co to je FOMC a co je SOMA. Dozvíte se jak oficiální verzi vzniku Fedu, tak i tu mnohem pravděpodobnější, včetně detailního popisu slavné tajné schůzky na Jekyll Island. Dozvíte se, proč nadproporční část bank Fedu leží na východním pobřeží a v čem spočívá jedinečné postavení newyorkského Fedu. Získáte i odpověď na otázku „Je Fed státní, nebo soukromý?“

Dvě přednášky Murphy věnuje detailní analýze operací Fedu, neboli jak přesně probíhá proces, kterému říkáme „tisk peněz“. Kromě stadardních operací studenty provede i těmi nestandardními, které vyvinul současný šéf Ben Bernanke – dozvíte se tedy, co to přesně jsou a jak probíhají operace známé pod zkratkami QE, TAF, TSLF, PDCF, TARP a jak s tím souvisejí MBS, CDOs, a CDS. A nakonec studenti získají i rakouský pohled na krizi v roce 1929 a 2008 a jak se na ní Fed podílel.

Každý týden je hodina a půl přednášky a jedna konzultační hodina. Na konzultační hodiny nechodí v praxi moc lidí a je to vynikající příležitost mít pro sebe ekonoma Murphyho formátu – ptát se lze na cokoliv. Přednášky začínají většinou kolem půlnoci českého času, ale vše se nahrává do mp4 i mp3. Konzultačky jsou většinou v sobotu odpoledne či navečer českého času.

Každý týden je navíc jeden krátký test a celý kurz je zakončen velkou zkouškou, která má jak část multiple choice, tak i psací část. Zkoušky nejsou povinné, v tom případě student nedostane potvrzení o ukončení, ale potvrzení o účasti. Kurz je za 3 kredity v interním systému Mises Akademie, ale pokud je mi známo, zatím neexistuje žádný studijní program, který by je nějak využíval – to asi teprve přijde.

První kurzy potřebovaly vychytat nějaké technologické problémy a občas spojení vypadlo, ale pak přešli na Webex od Cisca a spojení i kvalita je stoprocentní. A to nejlepší nakonec: původní kurzy stály 300 USD za kurz, pak slevili na 160 USD a dnes tento kurz nabízejí za 79 USD, tedy asi 1600 kč. Kapitalismus to zase dokázal!

Pokud máte plné zuby předražené socialistické propagandy ze státních škol a chcete se dozvědět, jak svět doopravdy funguje, a přitom mít přímý přístup k čelnímu světovému ekonomovi rakouské školy, připojte se ke mně – dávám si totiž tento kurz znovu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed