Mises.cz

Mises.cz

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Úvod (1/9)

Nedávno médii proběhla zpráva, že lev chovaný na Vsetínsku jako domácí mazlíček zabil svého majitele. Tento incident pochopitelně vyvolal celonárodní debatu o tom, jestli je v pořádku mít lvy jako domácí mazlíčky. Rozhodl jsem se k této kauze připravit několikadílný cyklus.

Nedávno médii proběhla zpráva, že lev chovaný na Vsetínsku jako domácí mazlíček zabil svého majitele. Ten měl dva lvy ve výběhu, který byl údajně postaven bez povolení. Úřady situaci moc neřešily, tři roky se jim nedařilo mu zvířata sebrat a celkově se zdá, že majitel byl značně kontroverzní člověk, neboť své lvy dokonce venčil na vodítku jako pejsky, přičemž jednou dokonce došlo k poranění cyklisty…

Nicméně nezbývá, než chovateli lvů vyjádřit upřímnou soustrast. A lvům, které pak policie odstřelila taky.

Tento incident pochopitelně vyvolal celonárodní debatu o tom, jestli je v pořádku mít lvy jako domácí mazlíčky. Přichází názory typu: „Takováto zvířata lidem do rukou nepatří!“, „Zvíře není hračka!“, „To není pes a kočka!“, „Taková zvířata lidé nepotřebují!“ a pochopitelně: „Zakázat! Zakázat! Všechno zakázat!“

Toho obvykle ještě využívají různé populistické strany typu KDU–ČSL, které začnou mluvit o zákazech, regulacích a přísnějších trestech. Stejně jako média typu Novinky.cz, Idnes.cz, ČT, Aha Online, Reflex a mnoho dalších to využily k propagandě ve stylu: „Všichni experti se shodli, že by se chovy měly zakázat.“ a „Špatně nastavené zákony znemožňovaly úřadům si pro ty lvy přijít a sebrat mu je… Potřebujeme větší pravomoc pro úřady, větší možnosti pro úředníky… prostě více státu!“, což se jim podle všeho podařilo vydupat, protože už v roce 2020 má prý být přísnější legislativa a větší pravomoci pro úředníky vstupovat do domů. Takže další kolečko salámu ukrojeno.

Je to úplně stejná situace jako když dojde k nějakému teroristickému útoku, tak se začne mluvit o zákazech zbraní. Stát velice rád využívá různých takových situací, aby snadněji protlačil další byrokracii a další kontrolu nad lidmi.

V takových chvílích je důležité se zastavit a dát všechnu hysterii, doomsaying a bulvární dramatizaci stranou a podívat se na věc objektivně a s rozumem.

Osobně si myslím, že lev by měl být zcela legální. Dokonce si myslím, že není pro jeho vlastnictví nutná žádná byrokracie (žádné povolení, žádné papíry, nic). Popravdě, tohle si myslím i u ostatních zvířat, ale lev je takový veliký symbol nebezpečného mazlíčka, takže jsem si ho zvolil pro svou obhajobu. A hájit lvy jako mazlíčky je velice kontroverzní, ba přímo šílené. A navíc když teď jeden lev zabil svého majitele… Ztratil jsem snad rozum?

Nicméně to myslím zcela vážně – lev by měl být úplně legální a jakýkoliv člověk by měl mít naprostou svobodu si ho pořídit kdykoliv chce. Ne, nepřeskočilo mi, jen jsem se nad tím pořádně zamyslel.

Rozhodl jsem se připravit několikadílný cyklus, ve kterých bych chtěl vysvětlit, proč to tak vidím.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed