Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Josef Šíma

obrázek k článku

Konzervativismus jako víra v zázrak

Konzervatismus není tak plytkým myšlenkovým směrem, aby mu bylo zapotřebí sestupovat na takovou úroveň argumentace oproti alternativním proudům, kterou předvádí ve svém článku slovutný Russell Kirk.

obrázek k článku

Trh v čase a prostoru

Žádný skutečný ekonom již nemůže tvrdit, že jej ekonomická věda přivedla k názoru, že je třeba např. regulovat nájemné, zvyšovat progresivitu zdanění nebo dotovat krachující podnik.

obrázek k článku

Inflace legislativy přírodu neochrání

Téměř všichni lidé jsou přesvědčeni o tom, že bez armády státních úředníků v rolích dohlížečů na kvalitu zdraví lidí a kvalitu životního prostředí by lidstvo bylo předurčeno k smrti následkem otravy jedovatým vzduchem či kvůli požívání závadných potravin nebo závadné vody.

obrázek k článku

Nevysmívejte se, odstátněte peníze!

Vysloví-li někdo v České republice názor, že oblast peněžnictví by měla být odpolitizována a vyňata z moci státu, nesetká se s příliš pozitivní reakcí.

obrázek k článku

O úloze ideálu konkurence

V souvislosti s finanční krizí je třeba diskutovat o penězích, bankách, hospodářských cyklech a hospodářských krizích. Je nutné kritizovat rozhodnutí centrálních bank a klást si zásadní otázky o podstatě dnešních problémů.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed