Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Ludwig von Mises

obrázek k článku

Epilog socialismu II - Selhání intervencionismu

Ačkoliv kapitalismus zůstává hospodářským systémem moderní západní civilizace, politiky všech západních národů jsou dnes pod vlivem naprosto antikapitalistických idejí. Cílem těchto intervencionistických politik je nahradit kapitalismus smíšenou ekonomikou.

obrázek k článku

Epilog socialismu I - Úvodní poznámky

Čtenářům Mises.cz přinášíme překlad doslovu, kterým Ludwig von Mises rozšířil první americké vydání svého díla Socialismus. Socialismus byl poprvé vydán v roce 1922 a tento doslov je z roku 1950.

obrázek k článku

Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek V - Zahraniční investice

Někteří lidé tvrdí o programu ekonomické svobody, že je negativní. Říkají: „Co vy liberálové vlastně požadujete? Jste odpůrci socialismu, vládních intervencí, inflace, odborových svazů, dovozních cel…, jste odpůrci všeho.“

obrázek k článku

Hospodářská politika - Myšlenky pro dnešek a zítřek IV: Inflace

K vyřešení vládních finančních problémů neexistuje žádný tajný trik. Pokud vláda potřebuje peníze, musí je získat od občanů prostřednictvím daní. Některé vlády, mohli bychom dokonce říct i většina vlád, si ale myslí, že existuje ještě jiná metoda na získání peněz – prostě si je vytisknout.

obrázek k článku

Hospodářská politika - Myšlenky pro dnešek a zítřek III: Intervencionizmus

Co je intervencionizmus? Intervencionizmus znamená, že vláda neomezuje své aktivity pouze na ochranu a zajištění pořádku, ale že chce dělat víc. Že chce zasahovat do fungování trhu.

obrázek k článku

Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek II - Socialismus

Jakmile jednou připustíte, že úkolem vlády je kontrolovat konzumaci alkoholu, co potom odpovíte těm, kteří budou tvrdit, že kontrola knih a myšlení je mnohem důležitější?

obrázek k článku

Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek I - Kapitalismus

Rozvoj kapitalismu je založen na právu každého podnikatele sloužit svým zákazníkům lépe a/nebo levněji. A tato metoda během poměrně krátké doby přetvořila celý svět a umožnila nebývalý nárůst světové populace.

obrázek k článku

Konec intervencionismu

Lidé si musí zvolit mezi tržním hospodářstvím a socialismem. Nemohou se vyhnout této volbě tím, že přijmou „třetí cestu“, ať již jí budou říkat jakkoli.

obrázek k článku

Korupce

Obyčejný člověk je v jejich očích bezmocným dítětem, které zoufale potřebuje opatrovníka, jenž by ho chránil před lstivými triky bandy darebáků. Odmítají veškeré tradiční koncepty práva a legality ve jménu „vyšší a ctnostnější“ myšlenky spravedlnosti.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 15. Boj za přežití Rakouska

Když jsem odešel do Ženevy, nedělal jsem si o vyhlídkách rakouského boje za autonomii žádné iluze.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 14. Moje aktivity v Ženevě

Aparát Handelskammer se stal nepohodlný všem politickým stranám. To bylo z velké části způsobeno aktivitami, jež byly vnímány jako výsledek mého úsilí.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 13. Epistemologické studie

V průběhu devatenáctého století začaly na troskách starých náboženství vznikat různé sekty, které se snažily nabízet svým následovníkům „náhradu“ za ztracenou víru.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 12. Systém společenské spolupráce

Nemožnost ekonomické kalkulace v socialistické ekonomice je teorií, která je jádrem mé knihy Gemeinwirtschaft, jejíž první vydání se objevilo roku 1922.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 11. Další studie nepřímé směny

V Teorii peněz a úvěru jsem s řadou věcí nebyl spokojen. Považoval jsem za nezbytné tyto nedostatky napravit.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 10. Vědecká práce v Německu

O německých profesorech ekonomických státních věd a sociologie jsem nikdy nesmýšlel příznivě. Byli mezi nimi někteří vzdělaní a čestní lidé, plní opravdového vědeckého zápalu, ale většina taková nebyla.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 9. Moje učitelské aktivity ve Vídni

Žádné jiné povolání pro mne nebylo tak přitažlivé jako universitní profesor. Brzy jsem poznal, že kvůli svým politickým názorům nikdy řádnou profesuru na německé universitě nedostanu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed