Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Ludwig von Mises

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 8. U Handelskammer

Rozrůstání intervencionismu s sebou přineslo radikální změnu. Co se týče ekonomie, byli ministři, úředníci na ministerstvech a poslanci naprostí ignoranti.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 7. První světová válka

V této knize nebudu popisovat svoje osobní zkušenosti během války, soustředím se spíše na ideové otázky a jen v tom rozsahu, abych učinil svůj záměr srozumitelnějším.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 6. Teorie peněz a úvěru

Po dokončení dvou esejů o bankovní politice zahraniční směny jsem chtěl s prací týkající se mé teorie peněz a úvěru pohnout. Sotva jsem napsal pár stránek, tak jsem byl na začátku ledna 1909 povolán do vojenské služby.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 5. První práce o teorii peněz

Karl Helfferich ve své knize Das Geld z roku 1903 tvrdil, že teorie mezního užitku při vysvětlování problému hodnoty peněz selhává. Chtěl jsem prozkoumat platnost této námitky.

obrázek k článku

Zahraniční investice

Někteří lidé tvrdí o programu ekonomické svobody, že je negativní. Říkají: „Co vy liberálové vlastně požadujete? Jste odpůrci socialismu, vládních intervencí, inflace, odborových svazů, dovozních cel…, jste odpůrci všeho.“

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 4. Rakouská ekonomická škola

Memoáry Ludwiga von Misese.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 3. Rakouský problém

Memoáry Ludwig von Misese.

obrázek k článku

Vývoj sa môže zmeniť

Doktrína nezvratných panujúcich trendov dnes nahradila marxistickú doktrínu nevyhnutnosti postupného zbedačenia.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 2. Etatismus

Memoáry Ludwiga von Misese.

obrázek k článku

Poznámky a vzpomínky - 1. Historicismus

Memoáry Ludwiga von Misese

obrázek k článku

Problém svobodného bankovnictví

Zkusme si představit, že by svobodné bankovnictví bylo převládajícím systémem v Evropě během posledních dvou generací před vypuknutím Velké války.

obrázek k článku

Cíle devalvace meny

A ještě méně lze omlouvat autory, jež se pokoušeli rádoby vědecky ospravedlnit nejhorší ze všech populárních omylů, myšlenku inflace.

obrázek k článku

Hlavní zdroj zisků a ztrát na trhu

Změna informací, ke které neustále dochází, brání ekonomickému systému, aby se proměnil v souměrně otáčející se ekonomiku a znovu a znovu způsobuje zisky jedné části společnosti a ztráty druhé části společnosti.

obrázek k článku

Existuje prostor pro kompromisy se socialismem?

Soukromé vlastnictví výrobních prostředků (tržní ekonomie nebo kapitalismus) a veřejné vlastnictví výrobních prostředků (socialismus nebo komunismus či „plánování“) lze úhledně rozlišit.

obrázek k článku

Nerovnost bohatství a příjmů

Nadvláda spotřebitelů se skládá z jejich moci předat kontrolu materiálních faktorů produkce, a tak předat řízení produkčních aktivit k těm, kdo jim slouží nejefektivnějším způsobem. To implikuje nerovnost bohatství a příjmů.

obrázek k článku

Elity v kapitalismu

V tržním hospodářství jsou spotřebitelé pány. O tom, co se vyrobí, kolik se toho vyrobí, kdo to bude vyrábět a v jaké kvalitě, rozhodují právě oni.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed