Mises.cz

Mises.cz

Norwegian Tournament 2011

Sotva utichly výstřely na srazu norské dělnické strany, už se ozývají výstřely nové, mířené proti naší svobodě.

Sotva utichly výstřely na srazu norské dělnické strany, už se ozývají výstřely nové, mířené proti naší svobodě. Ačkoliv šlo o sraz mladých socialistů, kteří minimálně pro mne představují naprosté dno společnosti, je třeba takové násilí (většinou na dětech, které z toho snad ještě vyrostou) rázně odmítnout. Jak je ale možné, že se něco takového vůbec útočníkovi podařilo?

Neužiteční idioti 

„Zakažte zbraně!“ volají někteří v domnění, že ze světa udělají lepší místo.

Nejabsurdnější na tomto výroku o zákazu zbraní ale je, že zpravidla pochází od lidí, kteří by beze zbraní neměli nejmenší šanci se zločinci ubránit – studentů filosofické fakulty, intelektuálů s fajfkou, děvčat velikosti XS a podobně. Jak si tito jedinci představují, že se beze zbraně někomu ubrání, je mi záhadou. A nemusí jít o šíleného střelce, kteří „jsou stejně jen v Americe.“ Stačí úplně obyčejný český ožrala, kterému došly drobné do forbesu. 

Nebudu zdlouhavě řešit nemorálnost takového zákazu, protože ta bečící část obyvatel mě zajímá stejně jako včerejší bulvár. Ve zkratce – držením zbraně člověk žádná cizí práva neporušuje, a není proto důvod, aby zbraň nosit nemohl. Stejně tak má člověk právo na aktivní obranu před nebezpečím. To neznamená krčit se v rohu místnosti a doufat, že mě střelec nenajde. To znamená vytáhnout Glocka a poslat šílenci dvě do hlavy.

Něco shnilého ve státě norském

Podívejme se teď na praktické dopady takového zákazu.

Norský případ jasně ukazuje, že zákazy ničemu nepomohly a ani v budoucnu nepomohou. Ačkoliv si útočník nemohl koupit kilo semtexu, nějakým zázračným způsobem si dokázal pořídit či vyrobit výbušninu dostatečně silnou, aby provedla tohle. Že by to bylo tím, že zločinci už z definice porušují zákony a tak je nějaký zákaz držení zbraní nebude příliš dojímat?

Máme tedy dvě možnosti (1) zbraně nebudou zakázané, tj. budou je mít jak normální lidé, tak zločinci a (2) zbraně budou zakázané, tj. normální lidé je mít nebudou, ale zločinci je mít budou stejně. Není těžké si domyslet, který stav komu vyhovuje. Omezením individuální zodpovědnosti roste především psychologická převaha Státu. Hodný Stát se o všechno postará, ty jenom drž hubu a šoupej nohama.

Závěr 

Útočníka často zneškodní či zažene první člověk, který má zbraň a je při smyslech. Je lepší čekat, až za hodinu a půl přijede policie, nebo útočníka zahnat sám popř. se sousedem? Možná by stačilo, aby měl jeden nebo dva z účastníků srazu nepřátel svobody u sebe pistoli a Norové by dnes nemuseli počítat mrtvé po desítkách.

Akorát jsem dopsal tento kratičký článek a mezitím se objevil podobný článek na D-FENSu, který všem doporučuji přečíst.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed