Mises.cz

Mises.cz

Regulace žárovek

Cílem regulace žárovek je úspora peněz v důsledku menší spotřeby energie a větší výdrži úsporných žárovek. Měli bychom být díky této regulaci ekologičtější a ekonomičtější. Otázkou zůstává, zda jsme?

Od roku 2012 vzešla v platnost regulace z Bruselu o použití klasických žárovek; v rámci boje proti klimatickým změnám. Cílem návrhu je úspora peněz v důsledku menší spotřeby energie a větší výdrži úsporných žárovek. Měli bychom být díky této regulaci ekologičtější a ekonomičtější. Otázkou zůstává, zda jsme?

Rozhodně nejsme svobodnější. Každá regulace má za následek nemožnost správné alokace zdrojů. Regulace deformují trh, čímž znesnadňují zákazníkům skrze peníze předávat podnikatelům informace o svých potřebách, neboť jsou nuceni kupovat si věci, o které nestojí. Chcete klasickou žárovku raději než zářivku? Nejjednodušší způsob, jak předat tuto informaci výrobci, je, že si daný typ žárovky koupíte. Pokud však tuto transakci znemožní regulace, využití omezených zdrojů najednou neřídíte vy, ale úředníci z Bruselu. Peníze se potom nedostávají k podnikatelům vytvářejícím produkty, které chcete a jsou pro vás výhodné, nýbrž k těm, jimž nahrává Bruselská politika.

Jak probíhala adaptace na tuto regulaci?

V roce 2009 byly z trhu staženy některý typy klasických žárovek. Měli jste tak na výběr, zda si vybrat blikající LED žárovky, kterým rychle klesá svítivost, nebo úsporné žárovky obsahující rtuť. Pokud jste ve svém domě kompletně vyměnili klasické žárovky za úsporné, stálo vás to (při výměně cca 30 kusů) kolem 13 000 Kč.

Jednou z deklarovaných priorit EU je ekologie. Některé typy osvětlení, které dle diktátu EU nahradily žárovky, však poškozují lidské zdraví. Od problikávání neviditelného lidským okem až po nevhodné barevné spektrum. Následné zdravotní komplikace (jako například deprese a poruchy spánku či soustředění) jsou cenami žárovek nebo ušetřenými penězi jen těžko omluvitelné.

Jsme tedy ekologičtější a ekonomičtější? Ne. Každý člověk je jiný a potřeba umělého osvětlení, využití osvětlení a reakce na různé druhy osvětlení je jiná. Každý by tedy měl uvážit, zda je jeho prioritou stránka ekologická, ekonomická nebo zdravotní. Případně kombinace těchto variant. Centrální autorita ve formě EU se tak zase snaží vychovávat svoje občany, zužuje jim výběr a deformuje informace předané pomocí peněz a cen.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed