Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Roman Kříž

obrázek k článku

Očima libertariána: Jak by tady mohlo být krásně...

To, že stát jako systémové řešení společenských a ekonomických problémů selhává, nám nově ukazuje i koronavirus. Jistě, je možnost, že se politikům a úředníkům opět podaří to svést na selhání konkrétních osob, že se opět podaří otupit občany slibem „zjednání nápravy“ a lidi si prostě zvyknou.

obrázek k článku

Co s Babišem aneb Problém vyřeší odstranění jeho příčiny, nikoliv jeho důsledku

Zažíváme nebývalé vzepětí občanské společnosti proti premiéru Babišovi. Ano, i já si myslím, že je to nehorázný lump a půjdu si stoupnout na Letnou. Ale budu při tom vědět, že Babiš je důsledkem, nikoliv příčinou problému. A budu vědět, že dokud neodstraníme příčiny, přijdou noví Babišové.

obrázek k článku

Dělení na pravici a levici už nemá smysl? Nic nechápete! Levice už vyhrála na celé čáře

Jak známo, stát má příjmy a výdaje. Příjmem státu je to, co sebere lidem, kteří tvoří něco, o co mají ostatní zájem a jsou ochotni za to zaplatit. Každá státem vydaná koruna naopak směřuje k těm, kteří dělají něco, o co lidi nemají zájem – protože pokud by měli, tak by to stát nemusel financovat.

obrázek k článku

Jak stát a jeho regulace ničí životní prostředí

Jeden z největších majstrštyků propagandy státu je obecné přesvědčení, že zatímco lidé by se bez jeho dozoru chovali k životnímu prostředí jako čuňata (čest výjimkám), stát na životní prostředí moudře dohlíží (a výjimky jsou individuálním selháním konkrétních lidí v jinak bezchybném systému).

obrázek k článku

Lidé mají prokazatelně hůře dostupnou zdravotní péči než zvířata. Proč?

Chudí a bezmocní, které stát přesvědčuje, že je na jejich straně, jsou stále chudí a ještě bezmocnější, zatímco ti, co předstírají, že jim pomáhají, bohatnou a můžou stále víc. Divný svět, ve kterém to žijeme.

obrázek k článku

Babiš, Zeman, Okamura… Jak se zbavit politiků, které nemáte rádi

Zlobí vás Babiš? Zeman? Okamura? Filip? Klaus? Někdo další? Otevřete každý článek, který informuje o tom, co zase provedli a jdete si stěžovat na sociální sítě, co „ta verbež“ zase udělala či řekla? Mám pro vás asi špatnou zprávu – zvyšujete tím jejich popularitu.

obrázek k článku

Očima libertariána: Jak vybírat školu pro dítě?

Před pár dny se mě zeptal známý, podle čeho má vybírat školu pro své dítě. Bydlí ve velkém městě, takže má tu výhodu, že může vybírat. Může vybírat… Ale podle čeho?

obrázek k článku

Očima libertariána: Jiný pohled na uprchlíky a migranty

až náš stát bude pouze (kvalitně) zajišťovat bezpečí, justici, elementární veřejnou správu a přežití těch, co neměli v životě štěstí, nebudou žádní masoví imigranti, ani uprchlíci. Nebude totiž žádný důvod, aby byli.

obrázek k článku

Očima libertariána: Eurodotace ničí podnikání. Co s tím?

Naším vstupem do EU k nám začaly proudit evropské peníze ve velkém. Rozdíl mezi penězi zaslanými do EU a z EU přijatými dokonce tvoří jeden z hlavních argumentů zarputilých obhajovatelů našeho členství v Unii. Jenže… je skutečně o co stát?

obrázek k článku

Očima libertariána: Vzděláním k prosperitě (někoho)

Stát určuje, že naše děti musí chodit do školy. Určuje, kdo je smí učit, kde, za kolik. Co všechno musí umět a kdy. Jednotné zkoušky, jednotné maturity. To vše platíme.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed