Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Russ Roberts

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 10. Co politici dovedou a co nedovedou

Prezident může v krátkém období stimulovat ekonomiku asi tak, jako vy můžete nechat své dítě vyrůst o stopu za týden. Skutečný růst potřebuje čas. To nejlepší, co může prezident udělat, je pomoci vytvořit prostředí příznivé pro tento růst, když rozpoutá kreativitu lidí vlastního národa.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 9. Prasata nelétají: Jak ekonomové nahlíží na politiku

Své politiky nazýváme svými zástupci a oni často tvrdí, že za nás bojují. Ale když nad tím přemýšlíme, uvědomíme si, že naše zájmy jsou různé, a tak žádný politik nemůže bojovat za nás za všechny. Naše zájmy a touhy jsou nevyhnutelně protichůdné a politici se nutně musí rozhodnout.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 7. Vznik řádu bez uvědomělého panovníka

Je úžasné, že si můžu cestou na nákup něčeho jiného koupit na tuctu různých míst tužku. Máme spoustu vlněných kabátů, spoustu čaje a co více, spoustu automobilů, počítačů a televizí, tedy věcí, které jsou nekonečně složitější. Avšak co udržuje pohromadě tuto spolupráci, při které se milióny lidí zap

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 6. Jak obchod mění naši životní úroveň

Ne vše, co děláme dobře, stojí za to dělat. A dokonce věci, které stojí za to dělat nyní, nemusí stát za to dělat zítra. Soběstačnost je cesta k chudobě. Inovace a obchod jsou cestou k prosperitě.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 5. Komparativní výhody

Před téměř dvěma sty lety David Ricardo objevil na směně něco, co není úplně triviální, a začalo se tomu říkat komparativní výhody. Následuje příběh, který nám dovolí společně prozkoumat tajemství obchodu.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 4. Odkud se berou ceny?

Proč jsou kabriolety dražší? Proč je skotská, která zrála 21 let, dražší než skotská, která zrála 10 let? Proč jsou červené papričky dražší než zelené? Proč vydělávají zaměstnanci Wal-Martu méně než průměrný dělník v USA?

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 3. Jak fungují trhy?

Pochopení jevu, který ekonomové nazývají trhem, je podstatou ekonomického způsobu myšlení. Pochopit výzvu, kterou takové procesy představují, je začátkem k odpovědi na starou otázku, proč jsme schopní dostat člověka na měsíc, ale nedovedeme odstranit chudobu.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 2. Jak rozumět nákladům

Když něco chcete, musíte se něčeho vzdát. Avšak myšlenka nákladů obětované příležitosti je trochu důvtipnější, než se na první pohled zdá. Podívejme se na ni trochu blíž.

obrázek k článku

Deset klíčových myšlenek - 1. Na incentivech záleží

Méďa Béďa jednou legendárně prohlásil (nebo alespoň údajně prohlásil) směrem ke své oblíbené restauraci: „Je tam narváno, takže tam už nikdo nechodí.“ Jako všechny jeho dobré hlášky se zdá absurdní, ale bližší zkoumání odhalí skrytou pravdu.

obrázek k článku

Prináša míňanie prosperitu?

Ako vysvetlil Robert Higgs, nútenie ľudí, aby slúžili v armáde a rast meraný pomocou HDP (ktorý zahŕňa všetky tie tanky a bomby a vojenské platy) vám o prosperite nepovie nič.

obrázek k článku

Vojna je zlá pre deti, ostatné živé veci, aj ekonomiku

Opýtajte sa niekoho, kto zažil vojnu, aké to bolo. Prekvitala britská ekonomika? Alebo nemecká ekonomika?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed