Mises.cz

Mises.cz

Stát ubližuje lidem

Politik mnohdy ani neví, že jeho byrokracie může ubližit lidem. On si vůbec nepřipouští, že někomu nějaký zákon může nějak ublížit a zatížit ho finančně, psychicky, zkomplikovat mu život... To politik odmítá vidět. A právě proto je nutné ho odmítnout a nedat mu šanci prosadit svoje hloupé nápady.

Je potřeba to říct nahlas: Stát ubližuje lidem. A je potřeba to opakovat stále dokola a dokola: Stát ubližuje lidem. Je potřeba to říct každému, kdo si to neuvědomuje. Je třeba z toho udělat hashtag #statublizujelidem. Je třeba, aby to všichni věděli. Stát ubližuje lidem.

Na web STOKY.URZA.CZ neustále dáváme drobné případy, kdy stát ublížil lidem. Ať to byl třeba někdo v USA, kdo choval jelena jako domácího mazlíčka, načež k němu došel šerif a jelena zastřelil, protože nebyl v souladu se zákonem. Nebo případy, kdy policista brutálně zmlátil chodce, jen proto, že přešel na červenou. Anebo třeba případy, kdy dítěti trhali mandle, během čehož mu poškodili mozek a dítě skončilo jako ležák. A rodiče následně nedostali ani odškodné, protože "se nevešli do žádných tabulek v zákoně".

Těchto případů je celá řada. A prakticky je to největším důvodem pro anarchokapitalismus. Jasně, stát je ekonomicky neefektivní. Máme tu věci jako je nemožnost ekonomické kalkulace nebo tragédie obecní pastviny. A ač to spolu přímo souvisí, stále mi jako hlavní důvod, proč odmítnout stát, nepřipadají ekonomické důvody, jako že je stát špatný hospodář a že neumí alokovat zdroje tak, jako trh. Největší důvod je, že stát ubližuje lidem.

Všímám si, že když se po sociálních sítích šíří nějaká zpráva o tom, jak stát někomu ublížil, často tam zaznívá v komentářích "Lidi jsou svině!" - popravdě nejsou. To jen stát je špatný systém a je nastavený tak, aby sviním dával moc (svině pak jdou do politiky, dělají úředníky, pracují jako policisté a obecně vyhledávají profese, kde mají velké pravomoci). 

A za druhé, stát ke sviňskému chování prakticky motivuje. Kdo dlouho pracuje jako politik nebo úředník, začne postupně určité věci považovat za normální. A časem připadají normální i všem lidem. Nicméně tyto věci normální nejsou. To, že třeba trafikant dostane pokutu 20 tisíc za to, že zapomněl zadat do EET TicTac za 10 Kč, to není v pořádku, to je zcela špatné. Nikdy jsme neměli státu dovolit mít takovou moc. Nikdy jsme tohle neměli považovat za normální.

Jak vůbec došlo k tomu, že stát je tak mocný a může ubližovat lidem? Popravdě si za to můžeme sami! Může za to naše víra ve stát. Respektive víra většina lidí ve stát.

A všechno to začne nevinně. Všemi mainstreamovými médii třeba proletí zpráva o tom, že měl někdo psí množírnu, kde držel v klecích hromadu psů. Žili ve strašných podmínkách, neměli skoro ani jídlo a byli podvyživení.

Pochopitelně se v médiích často zopakuje, že to stát řešit nemůže, protože nemá právo jen tak někomu vlézt do domu a brát mu zvířata. Prostě problémem je "nedostatečná legislativa".

A pak to přijde. Lidé začnou křičet "To je špatné! Zakázal bych to! Zpřísnil bych tresty! Zavedl bych pořádný mastný pokuty jak prase!" a následně se objeví politik, který takové věci slíbí a puf, vyhraje volby a skutečně podobné věci zavede.

Jenže tohle se velice rychle obrátí proti nám. Najednou zjistíme, že množírny to stejně nevyřešilo, protože "profíci" v kriminální činnosti si najdou způsob, jak to obejít. Nicméně zákon začne buzerovat normální slušné lidi. Tuhle padne statisícová pokuta slušnému člověku jen za to, že zapomněl zvíře očipovat. Tuhle mastná pokuta někomu, komu chyběl nějaký papír. Tuhle majitel koz dostane milion korun pokutu za to, že kozy neměly zapsaného předka v plemenné knize, nebo není řádně veden přehled k čistění kopyt.

A pak si říkáme, to je buzerace, je to absurdní, to je kafkovské. Opravdu musíme mít papír kvůli každému prdu? Ale vždyť to jsme přece chtěli! Po tom jsme přece volali. Chtěli jsme zastavit množírny a najednou tu máme hromady zákonů, které otravují všechny slušné lidi, jen ne majitele množíren.

Jak z toho ven? Přestat věřit ve stát! Pokud vidíme politika, co slibuje populistické věci, jak zakáže množírny, kožešinové farmy, že zpřísní tresty za týrání zvířat, že zakáže soukromé zoo (to navrhla KDU-ČSL, protože nějaký chovatel prodával tygří maso), že zatočí s piráty silnic, vyhlásí válku drogám, omezí ty nebezpečné zbraně apod., musíme tyhle věci prostě zcela odmítnout, bez ohledu na to, jak líbivě a hezky zní.

Přestaňme věřit, že politik má řešení. Že se zakážou drogy a ony zmizí a problém bude fuč. Naopak se zhorší, přesune se na černý trh, přesune se do undergroundu, do podsvětí. Ale bude to existovat dál. Politik nevyřešil vůbec nic. ON JEN VYTVOŘIL OPTICKÝ KLAM, CO VYPADÁ JAKO ŘEŠENÍ. Sejde z očí, sejde z mysli.

Popravdě on řešení nemá. A jaké, že je řešení? Řešení je dlouhé a složité. Drogy se nedají vyřešit přes noc. Týrání zvířat se nedá vyřešit přes noc. Všechno to vyžaduje hodně práce, kterou musíme dělat my všichni. Musíme bojovat osvětou. Osvěta podle mnoha lidí nefunguje a je ztrátou času, protože výsledky nejsou tolik vidět a nedostavují se hned. Ale prakticky hodně lidí díky osvětě ví, jak drogy vlastně fungují a co jsou zač. Já bych bez nějaké osvěty ani nevěděl, že existují nějaké množírny. Téměř každý názor, který zastáváte, jste nevynalezli sami, ale zpracovali jste nějaké informace, které se k vám dostaly. Takže evidentně hromada vašich názorů vznikla díky osvětě. Takže ano, osvěta má výsledky.

Jenže to lidi nechtějí slyšet. Nechtějí slyšet, že musí vynaložit nějaké usilí, že musí něco dělat. Chtějí řešení ihned. Chtějí, aby politik luskl prsty. Chtějí, aby vše vyřešil jeden paragraf. Jenže... Takhle svět nefunguje.

Politik je jako parazit, co se přisál na nějaký společenský problém a nabízí řešení. Ale nemá ho. Přestaňme tomu věřit.

Politik mnohdy ani neví, že jeho byrokracie může ubližit lidem. On se klidně vysmívá na sociálních sítích všem dotazům, jestli EET nezruinuje malé podniky. On se směje dotazům, jestli směrnice EU nebude omezovat držitele zbraní. On si vůbec nepřipouští, že někomu nějaký zákon může nějak ublížit a zatížit ho finančně, psychicky, zkomplikovat mu život... Ne, to politik odmítá vidět.

A právě proto je nutné ho odmítnout a nedat mu šanci prosadit svoje hloupé nápady. A proč? Protože stát ubližuje lidem.

#statublizujelidem - pište tento hashtag pokaždé, když narazíte někde na případ, kdy stát přímo nebo i nepřímo ublížil lidem.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed