Mises.cz

Mises.cz

Libertariánský výplach #4

Co se stalo i nestalo za poslední týden.

V prvním Výplachu byl návod, jak se máte chovat, pokud narazíte na policejní hlídku. Fraddie Gray si bohužel toto doporučení nepřečetl a poté, co navázal s policejní hlídkou oční kontakt, se vydal na útěk. Kdyby postupoval podle instrukcí a předstíral mrtvého, tak nemusel zemřít v policejní cele.

Jelikož šlo o muže černé pleti, tak se Baltimore okamžitě proměnil ve válečnou zónu. Druhý den sice lidé přišli uklidit nepořádek jako by šlo pouze o nepovedený večírek, ale nic to nemění na faktu, že Baltimore je ukázkovým příkladem selhání centrálního plánování a protidrogové politiky.

Drogy jsou špatné, áno. Stejně tak alkohol a hazardní hry. A jelikož máme prozíravou vládu, která problémy řeší, tak se můžeme těšit na novou protidrogovou politiku, která nás donutí vzdát se všech těchto neřestí.

Co ale vláda neumí, tak to je vytváření nových pracovních míst. Ať už v předvolebních bojích slibují co chtějí, tak problémy umí jen zhoršit.

A pro příklady nemusíme chodit moc daleko. U nás myšlenková policie bude trestat vězením i pouhé plánování krácení daně. Ať už to znamená cokoliv. Plus bude sledovat všechny řidiče, i když zatím systém takhle fungovat prý nebude. Ale salámová taktika je bohužel stále efektivní a nakonec se toho jistě dočkáme.

A nevadí, že provozování takovýchto systémů bude stát stovky milionů ročně. I když se vlastně zatím vůbec neví jak budou fungovat.

V Británii také nelení a účinně ruší svobodu slova. Na reklamu o hubnutí štíhlí lidé prostě nepatří a natož, aby si kdokoliv dělal srandu z kohokoliv. Vězení je za to spravedlivým trestem.

Ale co Británie, nejdále chtějí jít v Maďarsku, kde by rádi opět popravovali lidi. Prý si to žádá lid. Snad alespoň pro jednou prokáže Evropská unie smysl své existence a zarazí to.

Veliký úspěch oslavila válka proti terorismu. Drony měly za cíl 41 teroristů a zneškodnily 1147 osob, jenž mohly potencionálně jednou přejít na stranu zla. A to už je solidní skóre.

John Oliver opět udělal přešlap a po minulé podpoře berňáku si došlápl na dětskou práci. Škoda, že se na problematiku nepodíval trochu hlouběji, aby zjistil, jaké jiné možnosti dětem v chudých zemích zbývají. A není to nic veselého.

Oblíbenkyně a komentátorka Julia Borowski má konečně nový web, tak si ji přidejte do záložek.

Piketty se opět mýlí. Po kolikáté už?

Prahou v pátek pochodovali anarchisté. Ale byli to nějací pomatení anarchisté, jelikož skandovali: „Válka je jeden z nástrojů kapitalismu, který šíří nenávist mezi lidmi.“

Bitcoin je skvělý nástroj, pokud vláda selhává více než obvykle. Například v Argentině pomáhá utéct před hyperinflací.

U nás to není tak zlé a novinky z české bitcoinové scény jsou mnohem veselejší. V Paralelní Polis můžete přijít každé druhé úterý na přednášku o Rakouské ekonomické škole, platební brána Coinzone vstupuje na český trh a Bitperia otevřela katalog obchodníků akceptujících bitcoiny.

O bitcoinu je v přípravě i zajímavý dokument - Bitcoin: The End of Money As We Know It.

A na konec navážeme na úvod minulého Výplachu o nás divných libertariánech. Josh Guckert dal dohromady seznam nejhorších typů libertariánů, od konspiračních pošuků, až po rasisty. Věřím, že se tam nenajdete.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed