Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Llewellyn H. Rockwell, Jr.

obrázek k článku

Mises o rodině

O podobnosti rodiny a tržního hospodářství.

obrázek k článku

Zrušte poštovní monopol

V 18. století, stejně jako po tisíciletí předtím, chodil podomní prodejce s vakem na zádech od dveří ke dveřím. Když vídáme tuto zastaralou metodu na ulicích každého města v Americe, namísto v muzeu koloniálního Williamsburgu, víme, že to má na starosti vláda.

obrázek k článku

Proč jsem anarchokapitalistou?

Docela hodně lidí v dnešní době – víc než kdykoliv v minulosti – podporuje volný trh, a to i navzdory vcelku vytrvalé protitržní propagandě. A to je skvělé. Za každým takovým vyjádřením podpory ovšem pořád následuje jedno malé neodmyslitelné „ale“: ale my přece potřebujeme vládu, aby...

obrázek k článku

Jak dlouhou by měly mít věci životnost?

V dobách masivního a častého technologického pokroku by bylo čirým plýtváním, kdyby výrobci používali příliš mnoho zdrojů na prodloužení životnosti výrobků přes dobu jejich použitelnosti.

obrázek k článku

Hitler keynesiánec

Ve třicátých letech 20. století byl Hitler široce vnímán jako jeden z mnoha protekcionistických centrálních plánovačů, který rozpoznal domnělé selhání volného trhu a s tím spojenou nutnost celonárodně řízeného ekonomického rozvoje.

obrázek k článku

Společenská naléhavost tvrdých peněz

Slovíčko „znárodnit“ již nepoužíváme. Můžeme si zkusit nový termín „opatrovnictví“ zpět v průběhu dějinami. Můžeme říci, že Stalin a Lenin vzali ruský průmysl do opatrovnictví.

obrázek k článku

Válka a inflace

Americká centrální banka, nazývaná Federální rezervní systém (Fed), byla založena roku 1913. Nikdo tuto instituci nepropagoval sloganem, že ulehčí vedení válek a přinese smrt téměř půl milionu americkým občanům v cizích zemích, společně s miliony vojáků a civilistů ostatních zemí.

obrázek k článku

Vydírání, soukromé a veřejné: Případ firmy Chiquita Banana

Americká vláda při svém vyšetřování zjistila, že Chiquita financuje latinskoamerické teroristické skupiny. Co však měli představitelé Chiquity dělat? Sledovat postupné ničení vlastního majetku, bombardování pozemků a zabíjení zaměstnanců? Chiquita platila výpalné, které jí mělo zaručit bezpečnost.

obrázek k článku

Rozpad Evropské Unie

Finsko zasáhl politický převrat a to je teprve předzvěst větších, budoucích změn. Tamní společností hýbe ožehavá otázka. Má se Finsko podílet na spolufincování záchraných fondů pro krachující země EU? Původní vláda bail-outy podporovala.

obrázek k článku

Rozpočtová bitva

Sledování veřejné debaty ohledně rozpočtu připomíná dva chlapce hrající si na podlaze s hračkami.

obrázek k článku

Používej dolar, nebo...!

Případ Bernarda von NotHause ukazuje, že Amerika již dávno nemá se svobodnou společností ani kapitalismem dávno nic společného. Americká vláda uvězňuje lidi, kteří mírumilovně poskytovali kvalitní zboží, po kterém roste poptávka.

obrázek k článku

Směrem k národnímu socialismu

Podnikatel musí nejenom vzorně dodržovat zákony, ale také podlézat státním úředníkům.

obrázek k článku

Mýtus dobré vlády

Prý maják svobody v jinak temném světě! Spojené státy spíše pomáhají zhasnout světla a podpořit vyčerpaný despotismus. To je zajisté jedna z největších ironií současného politického stavu. Místo toho, aby učil svět svobodě, světí nově zmocněný prezident Spojených států všemožné formy diktátorství.

obrázek k článku

Anorganické oživení

Odpověď tvůrců hospodářské politiky na ekonomický pokles byla jednou z nejvíce krátkozrakých a ekonomicky iracionálních v celé lidské historii. Proč? Kvůli krátkodobým politickým ziskům. Celá ekonomická struktura byla obelhána s cílem zajištění úspěchu Obamova kultu.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed