Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Přemysl Holub

obrázek k článku

Autentická zpověď státisty začátku 21. století pro budoucí generace žijící ve svobodné společnosti

Skoro celý můj dosavadní život, pokud nepočítám poslední jeden až dva roky, jsem byl opravdu učebnicový příklad člověka, jehož mozek byl úspěšně přetvořen k obrazu loajálního vazala, který je patřičně hrdý na své vazalství.

obrázek k článku

J. T. Gatto: Nepopsaná historie amerického vzdělávání

Šokující popis historie vzniku povinné státní školní docházky, tak jak ji dnes známe nejen v USA, ale víceméně po celém světě. John Taylor Gatto předkládá faktické informace a snaží se odhalit původní úmysly při zavedení povinného školního vzdělávání.

obrázek k článku

Do jaké míry jsme opravdu svobodní?

Vlastnictví sebe sama je jedno ze základních přirozených lidských práv. Jak uvidíme dále, dalo by se dokonce říct, že je jediným přirozeným lidským právem, neboť všechna ostatní přirozená lidská práva mohou být z práva vlastnictví sebe sama přímo odvozena.

obrázek k článku

(Ne)Efektivita státu je irelevantní

Diskuze na téma efektivity jakéhokoli státního útvaru je nejen nekonečná a jasně nedefinovatelná, ale především odvádějící pozornost od mnohem důležitější otázky a tou je - je stát legitimní institucí?

obrázek k článku

Inflace 101

Je inflace škodlivá? Nebo naopak, je inflace něčemu prospěšná? Je pravda někde „mezi“? A pokud ano, jaká je ta „správná“ míra inflace?

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed