Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Přemysl Holub

obrázek k článku

Imigrace v širších souvislostech

Zdá se, že evropská imigrační hysterie stále nabírá na síle. Abych byl přesnější, tento strach je pro mne pochopitelný a oprávněný, pokud se na situaci dívám z pohledu moderního státisty, člověka, který si myslí, že demokracie je nejvyspělejší formou lidské civilizace a synonymem svobody.

obrázek k článku

Svoboda a sebedůvěra

Míra, do jaké lidé přirozeně důvěřují svým vlastním úsudkům a schopnosti vypořádat se s běžnými záležitostmi života, je spolehlivým vodítkem k tomu, jak svobodnou společnost budou tvořit. Čím větší sebedůvěrou budou disponovat, tím svobodnější společnost lze očekávat.

obrázek k článku

Demokracie jako falešný emoční obranný mechanismus

Psychohistorik Lloyd DeMause vysvětluje korelaci mezi násilným chováním člověka v dospělosti a způsobem jeho výchovy v dětství pomocí tzv. teorie psychogeneze. Čím více týrání v dětství, tím pravděpodobněji dojde k

obrázek k článku

Válka, autoritářství a výchova dětí

Vliv způsobu výchovy dětí na kvalitu jejich života a chování v dospělosti už v dnešní době není tajemstvím. To, že lidé v dospělosti vědomě či podvědomě svým chováním kopírují svá traumata z dětství a předávají je tak dalším generacím, také není novým poznatkem.

obrázek k článku

Proč je zabití nevinných najednou aktem války?

Více než sto nevinnných lidí přišlo o život v Paříži a najednou byl facebook plný francouzských vlajek a projevů soucitu s utrpením lidí. Proč nevídíme na facebooku dennodenně syrské vlajky, když

obrázek k článku

Pozitivní kriticismus aneb překvapivá síla ve prospěch statu quo

Není těžké narazit v médiích na rádoby intelektuály, kteří se živí tzv. pozitivní kritikou současného systému. Jde o skupinu lidí, kteří jsou většinou přímo či nepřímo placeni státem a nebo spadají do regulační sféry nějaké státní agentury.

obrázek k článku

Autoritářství v širším kontextu

Čím více o současném autoritářském uspořádání společnosti přemýšlím a studuji ho, tím více si začínám uvědomovat, že jde pouze o povrchní projev mnohem komplexnějšího problému. Jde pouze o symptom, který se projeví, pokud jsou zvoleny nevhodné strategie k uspokojení základních lidských potřeb.

obrázek k článku

Násilí, agrese, obrana a nekonzistence minarchismu

Minarchista (státista) krom toho, že je logicky nekonzistentní, dostává sám sebe do další zapeklité situace. Tím, že podporuje existenci (minimálního) státu, tak musí doufat, že se stát bude chovat tak, jak svou roli sám definoval v ústavě.

obrázek k článku

Nejnebezpečnější aspekt státní moci

Vypadá to, že většina lidí, která vyvine alespoň minimální úsilí k hloubějšímu zamyšlení nad povahou státní moci, dochází k nevyhnutelnému závěru, a to, že stát je pouze gigantickým gangem mafiánského charakteru.

obrázek k článku

Kult jménem válka

Šestého a devátého srpna tohoto roku uplynulo sedmdesát let od masové vraždy desetitisíců lidí v Nagasaki a Hirošimě v Japonsku.

obrázek k článku

Dávám výpověď

Můj jednotvárný, pohodlný, nudný, přestrukturovaný kancelářský job může jen stěží někoho po delší dobu naplňovat, říkal jsem si. Funguje to takto: čím více a čím déle je člověk schopen dusit svou lidskost, tím déle v tomto druhu korporátně-kancelářské pozice vydrží. Docela vysoká cena.

obrázek k článku

Státismus, nikoliv státista, je zdrojem zla

Naprostá většina lidí, včetně státistů, nemá v úmyslu ubližovat jiným. Bohužel, všichni se narodíme do kultury, kde jsme nepřetržitě indoktrinováni, že autoritářství je oním dobrem a spásou lidstva.

obrázek k článku

Obrana lidskosti

Státismus a korporátně-státistický fašismus dnešní doby jde přímo proti základním lidským vlastnostem. Pokud člověka od jiných zvířat odlišuje představivost, kreativita, empatie a radost z používání vlastní hlavy, potom existence státu se z něj snaží utvořit poslušné zvíře nižšího řádu.

obrázek k článku

Obsesivní reglementace společnosti

Všechny lidské nesvobodné společenské systémy (totalita, despocie, tyranie, demokracie, fašismus, atd.) mají - na rozdíl od dobrovolnictví (anarchie) - jedno společné. Jednotlivec nebo skupina lidí ovládá a řídí zbytek společnosti.

obrázek k článku

Dominance a autoritářství - obraz naší společnosti

Současný stav naší autoritářsko-dominanční společnosti je výsledkem z generace na generaci předávaných lidských traumat z dospívání. Bylo by zázrakem, kdyby po tom, čím si průměrný člověk projde během svých úvodních dvaceti let života, byla výsledkem svobodná a tolerantní společnost.

obrázek k článku

Dává smysl volit “menší zlo”?

Pokud se voleb účastním, znamená to, že jsem se rozhodl akceptovat oprávněnost tohoto systému a budu respektovat jejich výsledek.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed