Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Přemysl Holub

obrázek k článku

Proč nelze dosáhnout svobody prostřednictvím politického procesu

Pokud politické, demokratické volby nejsou cestou ke svobodě, jak jí tedy dosáhnout? Jedinou autentickou cestou k ní je změna lidského myšlení. To, co nakonec zapříčiní takovou změnu, je těžké jednoznačně určit.

obrázek k článku

Jak stát dělá z přirozené lidské migrace zdroj nenávisti

Domnělý problém s uprchlíky snažícími se dostat do Evropy je dalším lidským necivilizovaným neštěstím a barbarstvím plynoucím z existence zločineckých autoritářských organizací, které se stavějí do pozice oprávněných vlastníků každého čtverečního metru Evropy (Státy).

obrázek k článku

J. T. Gatto: Nepopsaná historie amerického vzdělávání - pokračování

Mám za to, že jsem doposud nečetl dílo tak oplývající originálními myšlenkami a pestrostí pohledů na skutečnost, a tak podněcující k zamyšlení nad všeobecně a pevně zakořeněnými představami o životě. Jjeho první přečtení nestačí k docenění všech postřehů autora.

obrázek k článku

Proč právě princip sebevlastnictví?

Dá se rozporovat vlastnictví vlastní osoby? Nebo ho i samotné rozporování potvrzuje?

obrázek k článku

Stát je největší překážkou k mírovému soužití lidí. Zdaleka největší.

To může být docela šokující tvrzení o instituci, která proklamuje, že plní přesně opačnou funkci, a to, že garantuje pořádek a spravedlnost. Ve skutečnosti není Stát ze své definice a podstaty založen na ničem jiném než na násilí.

obrázek k článku

Může člověk vládnout jinému člověku?

Zásadní otázka: může jeden člověk rozhodovat o druhém? Může vládnout jinému člověku bez jeho souhlasu?

obrázek k článku

Blud jménem minarchismus

Přesvědčený státista, který má za to, že bez Státu by lidé nemohli existovat, sice pravdu nemá, ale jeho postoje jsou oproti minarchistovi alespoň upřímné a konzistentní.

obrázek k článku

Ekonomická prosperita nebo osobní svoboda?

Naše společnost se vyznačuje snahou neustálého zavádění různých pravidel ve prospěch rovnostářství a větší prosperity. Může se zdát, že jde o vznešené cíle. Ale pak pod záminkou jejich implementace nestojí v nastolení moci tyranie žádná překážka.

obrázek k článku

Jde pouze o nepovedený vtip?

Čím sebevědomější jsou elity v tom, že masy nejsou schopny samostatně myslet, tím méně fyzického násilí, oprese a demonstrací síly a moci systém potřebuje.

obrázek k článku

Účast ve volbách je projevem zbabělosti

Teprve když jsem se pokusil odpovědněji a nezávisle sám pro sebe zdůvodnit, proč volit toho nebo onoho, došel jsem k jedinému možnému závěru – nevolit.

obrázek k článku

Nathaniel Branden: Šest pilířů sebeúcty

Nemusíte se všemi Brandenovými myšlenkami souhlasit, ale stránky, které neprovokují k zamyšlení nad jednáním vlastním i ostatních lidí, by se daly spočítat na prstech jedné ruky.

obrázek k článku

O manželství a vztazích - Proč jsme si na sebe nastražili past manželství?

V protikladu k obecnému veřejnému povědomí to vypadá, že nejromantičtější podobu mělo manželství ve středověku.

obrázek k článku

Problém externí autority

Mám zato, že víra v externí autoritu je jen iluzí a ve skutečnosti nemůže existovat. V následujícím textu chci upozornit na dva základní aspekty externí autority.

obrázek k článku

Následky bezmezné víry v autoritu

Věřím, že pokud by lidé byli stoprocentně imunní vůči víře v autoritu a nekritickému dodržování zákona, byl by svět nesrovnatelně spravedlivějším místem.

obrázek k článku

Lidskost, kolektivismus a anarchismus

Současný státismus a autoritářský kolektivismus bude pro vzdálené budoucí generace velkým nepovedeným sociálním experimentem, na který budou někteří pohlížet s úsměvem a údivem, jiní se zděšením.

obrázek k článku

Legislativa a přirozený zákon: Je možné uzákonit morálku?

Je možné člověka přinutit zákonem považovat něco za morální, pokud je to pro něj nemorální? Je možné uzákonit morálku? Tvrdím, že ne.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed