Mises.cz

Mises.cz

Ryby na suchu

Moderní rybí farmy existují zhruba 35 let a za tuto dobu se rozrostly ze skromných projektů do velkého odvětví, ze kterého pochází polovina všech ryb na světovém trhu.

[Tento článek představuje jedno z řady soukromých řešení tragédie obecní pastviny u mořského rybolovu.]

Oceánské rybářské oblasti procházejí těžkými časy. Nizozemec Adri Bout o tom ví své – rybařením v Severním moři strávil 25 let svého života. Poznal však, že na moři bojuje až moc lodí o příliš málo ryb, rozhodl se tedy „rybařit“ na souši. V současnosti ve své osmipatrové rybí farmě vypěstuje až 100 tun platýsů za rok.

Moderní rybí farmy existují zhruba 35 let a za tuto dobu se rozrostly ze skromných projektů do velkého odvětví, ze kterého pochází polovina všech ryb na světovém trhu. Rybí farmy však nejsou bez rizika: nehygienické podmínky, epidemická onemocnění, paraziti, oslabené geny, znečištění okolních vod, produkt nevalné chuti – s tím vším se farmář dříve nebo později musí vypořádat.

Bout věděl, jakým čelí výzvám; věděl však také o zvyšující se poptávce po rybách. Pokud by někdo dokázal vylepšit fungování rybích farem, dalo se na tom značně vydělat. Bout do svého projektu investoval čas, peníze a nové nápady – a ztratil tisíce ryb, než se mu podařilo vypilovat novou techniku farmaření.

Nakonec se rozhodl soustředit se pouze na platýse – rybu, která je v mnoha kvalitních restauracích podávána jako lahůdka. Poskytl svým rybám dostatek místa a čistou, filtrovanou vodu o nižší teplotě, která zabraňuje množení bakterií. Podařilo se mu také snížit energetické náklady – které jsou problémem na většině rybích farem – pomocí využití gravitace. Bout vybudoval svou farmu ve vertikální orientaci, takže pouze napumpuje vodu do horního patra a poté ji nechá proudit skrze osm navazujících pater. V každém patře je voda vyčištěna, než je puštěna níže. Bout rovněž vymyslel ziskový způsob, jak nakládat s odpadem, který byl dříve jednoduše vypouštěn do moře – prodává jej jako rostlinné hnojivo.

Bout je nadšen úspěchem svého projektu, chce však jít dále. S akumulovaným kapitálem se chce pustit do pěstování mořských jazyků – a dále tak zvýšit své zisky.

Více informací o rybím farmařením můžete nalézt na: www.seafarm.nl.


Původní článek zde

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed