Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Stephan Kinsella

obrázek k článku

Legislativa a právo ve svobodné společnosti

Libertariáni a klasičtí liberálové dlouho usilují o vysvětlení toho, jaký druh práva bychom měli ve svobodné společnosti. Ale často zanedbáváme studování toho, jaký druh právního systému je vhodný pro vyvinutí řádného právního řádu.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část XII.

Duševní vlastnictví, minimálně ve formě patentů a copyrightů, nemůže být ospravedlněno.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část XI.

Jak by mělo být zřejmé, copyright a patent usilují o bránění vlastníkům hmotného majetku – vzácných zdrojů – v používání jejich vlastního majetku, jak uznají za vhodné.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část X.

Třetí strany, které nejsou stranami smlouvy a nejsou v „zasvěcenosti“ se smluvním zavazovatelem nebo zavázaným, nejsou spoutány smluvním vztahem.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část IX.

Zákony by měly chránit právo jedince na jeho tělo a právo legitimně získávat vzácné zdroje (majetek). Neexistuje přirozené právo k myšlenkovým objektům – k jedincovým duševním inovacím a výtvorům – ale pouze ke vzácným zdrojům.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část VIII.

Co je tedy skutečně špatného na uznávání „nových“ vlastnických práv? Koneckonců jelikož nás nepřetržitě obohacují nové myšlenky, umělecká díla a inovace, jaká je újma na tom, jít s dobou a uznat nové formy vlastnictví?

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část VII.

Některé nekonzistence a problémy DV založené na přirozených právech byly popsány dříve. V této části se budeme zabývat diskusí dalších problémů těchto argumentů ve světle předcházející debaty o významnosti vzácnosti.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část VI.

U duševního vlastnictví neexistuje ekonomická vzácnost a žádná možnost konfliktu nad vzácným zdrojem. A tedy není potřeba pro exkluzivitu.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část V.

Co je na hmatatelných statcích tak zvláštního, že jsou předmětem vlastnických práv? Proč jsou hmatatelné statky něčím majetkem?

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část IV.

Jiní libertariánští zastánci DV argumentují, že jisté myšlenky si zaslouží ochranu typu vlastnických práv, protože jsou vytvořeny. Ayn Rand podporovala patenty a copyrighty jako „právní implementaci základu všech vlastnických práv: práva člověka na produkty své mysli.“

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část III.

Libertariánské pohledy na DV se pohybují na škále od kompletní podpory nejvyššího představitelného stupně až k naprostému odmítání.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část II.

Duševní vlastnictví je široký koncept, který zahrnuje několik typů zákonně reorganizovaných práv, která pramení z nějakého typu duševní kreativity nebo jsou jinak spojena s myšlenkami.

obrázek k článku

Obžaloba duševního vlastnictví - část I.

Existují individuální práva k duševním výtvorům jedince, jako jsou vynálezy a psaná díla?

obrázek k článku

Jak duševní vlastnictví brzdí volný trh

Není potřeba uvalovat umělou vzácnost na myšlenky, abychom je přiblížili fyzickým zdrojům, které jsou – bohužel – vzácné.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed