Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Steven Horwitz

obrázek k článku

Nenávist ke státu a láska ke svobodě

Libertariáni mají řadu problémů týkajících se public relations. Některé jsou důsledkem toho, že lidé nerozumí našim myšlenkám. Jiné jsou nicméně naší vlastní chybou.

obrázek k článku

Tvorba pracovní míst vs. tvorba hodnot

Dobírání si sloupkaře New York Times, Paula Krugmana, je jedním z nejoblíbenějších sportů na internetu. A oprávněně, jelikož často říká směšné věci.

obrázek k článku

Selhání tržního selhání

Tržní selhání je jedním z nejčastějších argumentů proti volnému trhu. Kritici poukazují na konkrétní případy, u kterých nastaly některé problematické výsledky, a následně tvrdí, že trhy buď neměly, nebo nemohly tyto situace řešit.

obrázek k článku

Lze budovat národ?

Řada lidí jinak skeptických vůči schopnosti vlády Spojených států konat prostřednictvím donucení dobro na domácím území má tendenci věřit, že se naše vláda může ujmout údajně ušlechtilého úkolu, postavit znovu od základů státy, které upadly do chaosu v důsledku válek či politických bouří.

obrázek k článku

Důležitost selhání

V dnešní společnosti se ze selhání stalo něco obávaného, čemu je potřeba se vyhnout a zabránit za každou cenu. Ať už jde o dávky v nezaměstnanosti, zemědělské dotace nebo záchranné balíčky pro krachující firmy, zdá se, že svět hledí na selhání jako na fenomén prostý společenského významu.

obrázek k článku

Eugenika: vrcholné sociální inženýrství progresivistů

Podle obecně přijímaného popisu Progresivní éry, osvícená vláda vtrhla na scénu a regulovala trh se zbožím, prací a kapitálem, čímž ochránila nebohé masy před divokostí nespoutaného laissez-faire kapitalismu.

obrázek k článku

Horwitz o finančnej kríze a recesii

Vo svojom liste Mark MacWilliams opakuje niekoľko omylov o recesii a finančnej kríze, ktoré by nemali zostať nespochybnené.

obrázek k článku

Volné trhy jsou regulované

Základní pohled na ekonomie od dob Adama Smithe dále je ten, že trhy jsou schopny vyprodukovat řád bez plánování (human design oproti human action).

obrázek k článku

O neničnerobení

Vzhľadom na to, že vedomosti sú rozptýlené, viazané na kontext a často nesformulované, dáva väčší zmysel ponechať plánovanie na každého, kto má vedomosti relevantné k produktívnej alokácii zdrojov.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed