Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jakub Skala

obrázek k článku

Stát miluje průměrného člověka

A jakákoliv odchylka zůstane ignorována.

obrázek k článku

Fast foody, daně a tržní řešení

Pokud mluvíme o obezitě, měli bychom mluvit obecně o zdravotním pojištění a o tom, jak by mělo být liberalizováno, tak aby byl každý zodpovědný za svoje činy. Ale místo toho mluví vláda o další regulaci – kterou má být další daň.

obrázek k článku

Věční reformátoři

Kdy naposledy jste slyšeli pojmy jako reforma výroby sklenic nebo reforma poskytování thajských masáží?

obrázek k článku

Ne bombardování Sýrie

Snad nejobskurnější držitel Nobelovy ceny míru, Barack Obama, se chystá na válečnou výpravu.

obrázek k článku

Meze růstu

Až příliš často si můžeme přečíst fundované komentáře, jejichž autoři si kladou otázku, kam až může naše ekonomika růst?

obrázek k článku

Pravda o švédském zdravotnictví

Státní zdravotnictví nefunguje ani v severském modelu.

obrázek k článku

Komunistický teror u nás

Během několika srpnových večerů a nocí jsem přečetl autobiografickou knihu Milo Komínka I pod oblohou je peklo. Nebylo to pěkné čtení.

obrázek k článku

Zlé automaty

Jako zákonů dbalý mladík jsem si dal své první pivo až v den osmnáctých narozenin. Lehce omámen jsem se později večer rozhodl pokračovat v rebelii a vhodil desetikorunu do forbesu.

obrázek k článku

Kultura superhrdinů

Mám rád dobré příběhy. Ve filmech, knihách i hrách. Ne že bych měl potřebu pravidelně unikat od každodenní šedi do jiných světů, ale...

obrázek k článku

Jistoty a žádná prosperita

Jistě si většina z vás vzpomene na předvolební plakáty socialistů kdysi slibující jistoty a prosperitu. V poslední době jsem ale nabyl přesvědčení, že lidem by stačilo nabídnout jenom jistoty.

obrázek k článku

Tenkrát bylo všechno lepší

Jistě všichni znáte průpovídky o tom, že kdysi bývalo všechno lepší. Jen máloco mě dokáže tak rychle (a naštěstí i na tak krátko) vytočit víc, protože takové tvrzení snad ani nemůže být vzdálenější pravdě.

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Znečištění (2/2)

Lék proti znečištění vzduchu je tedy křišťálově čistý a nemá nic společného s multimiliardovými vládními programy, které však na náklady daňových poplatníků ani skutečné problémy neřeší.

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Znečištění (1/2)

I kdybychom připustili, že úplné soukromé vlastnictví zdrojů společně s volným trhem by zachovaly a vytvářely zdroje a dělaly to daleko lépe než vládní regulace, co s problémem znečištění?

obrázek k článku

Prohibice vytvořila Gatsbyho

Nová adaptace Velkého Gatsbyho F. Scotta Fitzgeralda je povedená, ačkoliv nejde o svědectví proti kapitalismu, jak by si někdo mohl myslet.

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Zachování surovin (2/2)

Dalším nešťastným důsledkem neschopnosti americké vlády povolit soukromé vlastnictví u přírodních zdrojů bylo zničení západních plání na konci devatenáctého století.

obrázek k článku

For a New Liberty: Ochrana přírody, ekologie a růst - Zachování surovin (1/2)

Jak jsme již zmínili, ti stejní liberálové, kteří tvrdí, že jsme vstoupili do věku „po vzácnosti“ a že již není důvod k ekonomickému růstu, jsou v první řadě těch, kteří si stěžují, že „kapitalistická chamtivost“ ničí naše vzácné přírodní zdroje.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed