Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jan Zvěřina

obrázek k článku

Úskalí nákladové teorie hodnoty

Jedním z nejvýznamnějších mezníků dějin ekonomického myšlení byla tzv. Marginální revoluce proběhnuvší po roce 1870, při které byla nákladová teorie hodnoty (přesněji řečeno pracovní) nahrazena teorií subjektivní hodnoty.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Obchodník v ghettu

„Jak se opovažuje účtovat tak nehorázné ceny za takové šmejdy? Obchod je špinavý, obsluha děsná a záruční list bezcenný. Nakupováním na splátky se zadlužíte do konce vašeho života....

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Paličák

Zkuste si představit, jakým problémům musí čelit developer, jehož plánem je zbourat ulici plnou rozpadlých domů a na jejich místě vybudovat moderní obytný komplex, plný zahrad, bazénů, balkonů, a mnoha dalších doplňků pohodlného bydlení.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Šmelinář

Můžeme rozlišit mnoho rozdílných vzorů. Nejčastější námitkou je, že zisky, na rozdíl od jiných zdrojů příjmu jako třeba mzdy, nájemné, nebo dokonce úrok (platba za riziko spojené s čekáním), jsou nevydělané. Zisk není spojen s žádnou poctivou prací či námahou, které by tento výdělek ospravedlnily.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Prostředník

Říká se, že zprostředkovatelé nás zneužívají. Jsou dokonce horší než ostatní byznysmeni – kteří alespoň poskytují nějakou službu – zprostředkovatel je považován za naprosto neproduktivního. Koupí produkt, který vyrobil někdo jiný, a prodá ho za vyšší cenu, aniž by k němu cokoli přidal.

obrázek k článku

Fáma „kupuj místní“

V posledních letech se postoj ekoaktivistů změnil z prostého respektu k přírodnímu prostředí na snahu postarat se o to, aby vše, co děláme, bylo „udržitelné“.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Spekulant

„Zabte spekulanty!“ se ozývá během každého hladomoru z úst demagogů, kteří jsou přesvědčeni, že spekulanti nechávají lidi zemřít hlady tím, že zvedají ceny potravin. Tento pokřik vášnivě podporují masy ekonomických negramotů.

obrázek k článku

Obhajoba neobhajitelného: Importér

Raison d´etre pro ostré útoky na dovoz je domněnka, že vytváří v naší zemi nezaměstnanost. Povrchně vypadá tento argument hodnověrně. Ostatně každá vlajka a rukavice, která mohla být vyrobena v tuzemsku, ale namísto toho byla dovezena, představuje práci, kterou bývali mohli vykonat Američané.

obrázek k článku

Paradox sociálního státu

Sociální státy čelí nevyhnutelnému paradoxu: úroveň nezbytnou k udržení sociálního systému nemůže žádný sociální stát udržet.

obrázek k článku

Důležitost kapitálové teorie

Základní Krugmanovou chybou je to, že ignoruje časovou strukturu produkce. Když jsou dělníci propuštěni z odvětví produkujících investiční statky, nemůžou ze dne na den přejít k výrobě televizí a svíčkové.

obrázek k článku

Zlato versus částečné rezervy

Současná celosvětová inflace napáchala, a ještě napáchá, nesmírné škody. Může ovšem vést k jedné úžasné věci. Může umožnit obnovení (možná je přesnější říci vytvoření) čistého zlatého standardu.

obrázek k článku

Matematika versus ekonomická logika

Někteří ekonomové tvrdí, že jediné smysluplné řešení ekonomických problémů poskytují matematické metody, a ekonomy používající logiku dokonce označují jako „literární“ ekonomy.

obrázek k článku

Směrem k národnímu socialismu

Podnikatel musí nejenom vzorně dodržovat zákony, ale také podlézat státním úředníkům.

obrázek k článku

Prokletí nekrytých peněz

Úvěrová expanze je tím, co současné potíže zapříčinilo, a politika ještě nižších úrokových sazeb, vyvolaných masivními peněžními injekcemi, současné problémy nevyřeší, ale naopak danou situaci zhorší.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed