Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Jeffrey Tucker

obrázek k článku

New York Times znovu oživují svou temnou minulost

Ideologie nahradila fakta. Všechna fakta procházejí filtrem politické agendy. Pokud něco nezapadá do dané politické agendy, nedostane to prostor ve zpravodajství. Toto se pro mě stalo nesnesitelně frustrující během karantény, kdy noviny přijaly pravidlo, že za všechny problémy může virus.

obrázek k článku

Trh a kresťanská morálka

Slobodný trh najčastejšie ohrozujú ekonomické a etické námietky. Aj keď etatisti uznajú jeho efektívnosť, tvrdia, že za ňu treba platiť príliš vysokú cenu.

obrázek k článku

The Big Short

Film The Big Short, založený na bestseleru Michaela Lewise o finanční krizi 2008, je počinem zároveň pěkným i hrozným. Je báječný jako vyprávění o finanční mánii. Je hrozný, pokud ho někdo bude brát jako kompletní pojednání o této mánii, o jejích příčinách a jako náznak možných řešení.

obrázek k článku

Zhroucení konzervativismu

Šest desetiletí pracoval konzervativní establishment na vyvracení té největší z levičáckých lží: že kdokoliv napravo od Demokratů je ve skutečnosti zakukleným nacistou. Kvůli tomu konzervativní proud procházel po Druhé světové válce neustálou očistou.

obrázek k článku

Jak kapitalismus přinesl každému čerstvou rybu

Mnoho lidí se zdráhá si doma připravovat ryby. To je můj dojem z různých hovorů s přáteli a kolegy. Obvykle se v tom zrcadlí jedna špatná zkušenost. Možná, že to pochází v dětství. Ryba byla podezřelá, plná kostí, a prostě celkově hrozná. A jedna zkušenost ovlivní celý život ve výběru potravin.

obrázek k článku

Chycen, zatknut a uvězněn: Osobní příběh

Byl to krásný den, většinu z něj jsem však strávil ve vězení. Z minuty na minutu jsem byl ze zdánlivě svobodného zatknut a zadržen. Každý, kdo někdy zažil podobnou věc, přesně ví, co mám na mysli. A pokud jste to nikdy nezažili, doufám, že nikdy nezažijete.

obrázek k článku

Padesát způsobů, jak žít bez státu

Inovace dnes poskytují lidem nové nástroje. A často jsou použity k obejití bariér, které nám politici a byrokrati kladou. Někteří z nás si jich všímají denně. A zatímco se často radujeme z jejich sofistikovanosti, málokdy si dáme tu námahu podívat se na ně z větší perspektivy.

obrázek k článku

Fašismus je živý a skutečný

Měli bychom obnovit termín fašismus nikoliv jako nadávku, ale jako pojmenování skutečných idejí. To z důvodu, že tyto ideje jsou stále živé, mají svou hlubokou historii a jsou vpletené do současné politické agendy.

obrázek k článku

Oprava rozbitého měnového systému

Ještě před tím, než zkolaboval trh s nemovitostmi a vlády začaly pumpovat do ekonomiky miliardy, aby jí zachránily, žil byl programátor s přezdívkou Satoshi Nakamoto. Ten bez velkých fanfár vytvořil ideu s potenciálem změnit svět. Ta idea dostala název Bitcoin.

obrázek k článku

(c) oppa right style!

PSY absolutně odmítnul vynucovat své právo na duševní vlastnictví. Velmi moudře si všimnul, že šíření mu může pouze pomoci. A opravdu, odhaduje se, že za loňský rok si na iTunes, za koncertní lístky a reklamu vydělal 8,1 miliónů dolarů.

obrázek k článku

Na obranu bezdomovců dělajících hotspoty

Je zřejmé, že pro mnoho lidí jsou bezdomovci spíše než problém k vyřešení jen politickým prostředkem. Jejich prací je vypadat pateticky, být venku a bez práce, žít na ulici a pózovat pro kamery, kdykoliv se zjeví aktivisté a potřebují politickou agitaci. A řešením je politika, nikoliv ekonomie.

obrázek k článku

Planéta daňových poplatníkov

Nie je potrebné nikam utekať. Už sme doma. Je to štát, kto je nezvaným hosťom, votrelec, ktorý demoluje naše miesto, skresluje realitu a porušuje naše práva.

obrázek k článku

Když je kapitál v nedohlednu

Co je kapitál? Kapitál je věc (nebo služba), která není produkována pro spotřebu, ale pro další produkci. Z existence kapitálového průmyslu vyplývá několik fází produkce, nebo až tisíce a tisíce kroků v dlouhé struktuře produkce.

obrázek k článku

Zrušme zákon o minimálnom veku pitia alkoholu

Iba zjavné spáchanie zločinu by malo byť nezákonné, a spôsob, ako bojovať proti trestným činom spáchaným pod vplyvom alkoholu, by mal byť zamerať sa na samotný zločin, nie postaviť alkohol mimo zákon.

obrázek k článku

Záchrana pianového průmyslu

Vládní dotace skomírajícího průmyslu přináší vysoké plýtvání zdroji. Stejně jako kvůli vlivům měnících se ekonomických podmínek téměř zaniklo americké odvětví výroby pian, tak zaniká i americký automobilový průmysl, čímž se uvolňují zdroje pro hodnotnější využití.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed