Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Kolektiv Mises.cz

obrázek k článku

Libertariánské hledání velkého příběhu dějin

I přes duchaplnost Hayekových výbojů na poli epistemologie, nedosahuje ani v této oblasti úspěchů svého učitele Misese. Přesto, pro jeho široký mezioborový záběr, obsahující pokladnici přesných náhledů na mnohé záležitosti, považuji Hayeka za jednoho z mimořádných intelektuálů dvacátého století.

obrázek k článku

Tajemství naší nepoučitelnosti

„Milion korun si dokáže představit skoro každý, ale bilion asi nikdo,“ tak reagoval jeden novinář na fakt, že částka vyplýtvaná na státní podporu obnovitelných zdrojů v Česku tu nikoho příliš nedojme. Má pravdu. Jinak by to mělo být s grafem, který jsem vytvořil pro svou knihu.

obrázek k článku

Pozor na práva, ktoré vám chce priznať štát

Štát je entita, ktorá na “svojom” území vykonáva (legálne?) násilie na obyvateľoch. Legenda hovorí o akejsi spoločenskej zmluve, čo je forma dedičného hriechu, s ktorým sa rodí každý obyvateľ štátu.

obrázek k článku

Jak zreformovat školství bez politiků? Začněme věřit dětem

O ztracené generaci dětí, kterým školství vštípilo, že na to nemají nebo je vrhlo do života zmatené, čeho v životě vlastně chtějí dosáhnout.

obrázek k článku

Svoboda a decentralizace!

Hackers Congress Paralelní Polis, Praha 30/9-2/10/2016

obrázek k článku

Jak ČNB přiznala vinu z porušování Ústavy ČR

Závěrem vás vyzývám, abyste buď detailně popsali, kde v Ústavě, Listině či zákonech ČR dostává ČNB autorizaci k poškozování práv občanů ČR, které sami několikrát přiznáváte, nebo abyste omezili výkon měnové politiky takovým způsobem, aby k takovému poškozování práv občanů nedocházelo.

obrázek k článku

Měření HDP a další kreativně upravené statistiky (2/2)

Hrubý domácí produkt (HDP) je tržní hodnota všech konečných výrobků a služeb na určitém území za dané období (nejčastěji jeden rok). Je to jen účetní identita odrážející množství peněz v ekonomice. Postrádá však kvalitativní hodnotu o pokroku, zlepšení podmínek, což je to, co je skutečně důležité.

obrázek k článku

Měření HDP a další kreativně upravené statistiky (1/2)

Hrubý domácí produkt (HDP) je tržní hodnota všech konečných výrobků a služeb na určitém území za dané období (nejčastěji jeden rok). Je to jen účetní identita odrážející množství peněz v ekonomice. Postrádá však kvalitativní hodnotu o pokroku, zlepšení podmínek, což je to, co je skutečně důležité,

obrázek k článku

Stručná historie člověka od Hoppeho nově v e-shopu!

Hans-Hermann Hoppe se nikdy nebál vířit vody akademických kruhů vně i uvnitř rakouské školy. Následník Pana libertariána na pomyslném olympu misesovské větve rakouské ekonomické školy vydává v češtině svou Stručnou historii člověka. Zakoupit ji lze v našem e-shopu.

obrázek k článku

Čaká Bitcoin cesta na vrchol či voľný pád?

9. července dosáhl Bitcoin jednoho z nejočekávanějších milníků své krátké historie, tzv. halving.

obrázek k článku

Otevřený dopis ČNB: Devizové intervence a měnová politika porušují Ústavu ČR

Jako občan Vás pane guvernére Rusnoku i celá bankovní rado žádám, abyste buď mě i celou veřejnost přesvědčili o tom, že jednání ČNB je plně v souladu s Ústavou, nebo abyste neprodleně učinili takové kroky, které vrátí chování ČNB do souladu s ústavním pořádkem v České republice.

obrázek k článku

Je anarchie utopií?

Už od více lidí jsem slyšel, že anarchie je utopie. Proč si tedy myslím, že se pletou?

obrázek k článku

Kam letos na dovolenou? Za svobodou (2016)

I letos v létě se chystá mnoho letních škol věnovaných svobodě. Tak neváhejte a vycestujte!

obrázek k článku

Garantovaný příjem? Ano, či ne?

Již nějakou dobu se vede opatrná diskuse k tématu tzv. garantovaného příjmu, tedy mechanismu, kdy každý občan státu bude mít nárok na stejnou úroveň sociál-ní dávky, označenou nyní za zákonem garantovaný, bezzásluhový příjem. Pokusme se rozklíčovat motivaci i dopady takového opatření.

obrázek k článku

Varování: Omezování heren a vyšší zdanění hazardu prohlubuje problémy gamblerů

Gamblerství je problém, se kterým se lidstvo potýká od nepaměti. Za první republiky to bylo tzv. plátýnko, dnes jsou to hrací automaty, v budoucnosti pravděpodobně nejrůznější formy online sázení.

obrázek k článku

Summerhill jako laboratoř svobodné společnosti: Morální hodnoty nevznikají kázáním, ale žitím

Svobodná společnost je pro mnohé utopie. Existuje ovšem malá škola jménem Summerhill, kde děti vyrůstají ve svobodě a respektu. A právě tahle oáza svobody nám může pomoci ukázat, jak by fungovala svobodná společnost v praxi.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed