Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Kolektiv Mises.cz

obrázek k článku

Pracovní pozice: Editor(ka) Mises.cz

Hledáte práci na pár hodin týdně, která může spasit svět? Myslíte si, že pro svobodu jednotlivce má smysl něco udělat? Ludwig von Mises Institut CZ&SK hledá pro novou pozici editora.

obrázek k článku

Nový rasismus v české politice

Proč bych měl chtít privilegia pro zemědělce, kterého neznám jen proto, že má český pas, na úkor jiného zemědělce, kterého také neznám, a který má např. pas ghanský?

obrázek k článku

Výzkumný seminář: Konkurence zákonnému platidlu

(25. 9., 18:00, VŠ CEVRO Institut, č. 203)

obrázek k článku

Kdo chce, parazita si vždy najde. Zásluhou státu

Kde se ale ta neustálá touha po hledání parazitů bere? Co je příčinou této posedlosti? Kolektivní hospodaření, nebo chcete-li veřejné finance. Vynález politiků a státu, který nám vnucuje ekonomickou závislost jednoho člověka na druhém.

obrázek k článku

Stát že nás chrání...?

Podle statistických údajů, které shromáždil R. J. Rummel, přinesly vlády mezi lety 1900–1987 smrt asi 170 milionům vlastních obyvatel.

obrázek k článku

Reforma programu pro zahraniční pracovníky – méně hudby pro Kanaďany

„Kvalifikovaní Kanaďané, včetně nových Kanaďanů, by měli mít první místo při obsazování dostupných pracovních pozic,“ prohlásil ministr občanství, imigrace a multikulturalismu Chris Alexander.

obrázek k článku

Ekonomie jako věda o procesech, nikoliv o rovnováze

Domnívám se, že rovnováha není nejdůležitějším faktorem studia ekonomie a v tomto článku se chci pokusit vysvětlit proč.

obrázek k článku

Letní škola CEVRO Institutu

Ve dnech 13.-15. září do Prahy přijíždí na letní školu „Liberty and Markets“ přední světový autor v oblasti free-banking prof. Lawrence White, president Foundation for Economic Education Lawrence Read a řada dalších osobností.

obrázek k článku

Zákon, který změní svět

Domnívám se, že každý zákon mění svět. Některý blbě, jiný hůř.

obrázek k článku

O úloze ideálu konkurence

V souvislosti s finanční krizí je třeba diskutovat o penězích, bankách, hospodářských cyklech a hospodářských krizích. Je nutné kritizovat rozhodnutí centrálních bank a klást si zásadní otázky o podstatě dnešních problémů.

obrázek k článku

Jestli se vám tu nelíbí, tak se odstěhujte!

Takže já se mám vzdát kořenů a odstěhovat od všech, které znám celý svůj život, prodat téměř všechno, co mám, opustit práci, svůj dům a pozemek...

obrázek k článku

Zákon, který změní svět: Omezení vládních výdajů

Podle mého názoru by zákon, který změní svět, byl ústavní zákon, jenž určí maximální možný podíl výdajů státu na hrubém domácím produktu,

obrázek k článku

Svobodný trh je nástroj nejen pro výměnu zboží a služeb

Svobodný trh nevytváří sociální asymetrie, nepodporuje zločince, ani nevede k plundrování přírody.

obrázek k článku

Jak sociální stát ničí solidaritu, aneb člověk člověku vlkem

Napadlo vás někdy, když jste se tak procházeli ulicemi některého většího města, proč na každém druhém rohu postávají brigádníci a prosí o příspěvek tu na nemocné nebo postižené děti, jindy na výcvik slepeckých psů, za týden zase na výzkum nebezpečných nemocí?

obrázek k článku

Zákon, který změní svět: Méně je někdy více

Jsme zodpovědní nejen za to, co uděláme, ale i za to, co neuděláme.

obrázek k článku

Zákon, který změní svět: Legalizace sebevlastnictví

O vládcích všech časů, napříč veškerou lidskou historií, by se dalo jistě vypovědět mnohé. Co jim však všem nelze rozhodně upřít na prvním místě, je jejich neukojitelná touha vládnout.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed