Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Kolektiv Mises.cz

obrázek k článku

Přednáška 19.11. 2013: Bitcoin: Technologie a měna

Předseda Ludwig von Mises Institutu CZ/SK Dominik Stroukal vystoupí dnes v úterý 19.11. od 18 hodin na VŠE na konferenci Students for Liberty CZ. Mluvit se bude o stále populárnějším Bitcoinu. Akce je zadarmo a jste srdečně zváni.

obrázek k článku

Deflace - definiční znak zdravé ekonomiky

V následujícím textu se pokusíme poukázat na problémy vyplývající z mylné definice inflace a deflace, provedeme taxonomii deflace, jež nám umožní opustit matoucí „makro“ pohled na problematiku deflace, a ukázat na falešnou paralelu dvou zel (inflace, zla menšího, a deflace, zla většího).

obrázek k článku

Ošidná rétorika: O (zne)užívání pojmu pojištění

Ačkoliv se může zdát, že se jedná o velmi „laciný“ trik, veřejnost bude obecně odporovat zvyšování pojistného méně než zvyšování daní, snad proto, že pojistné zní více jako platba „pro sebe“ než jako dávka „ostatním“.

obrázek k článku

Nevysmívejte se, odstátněte peníze!

Vysloví-li někdo v České republice názor, že oblast peněžnictví by měla být odpolitizována a vyňata z moci státu, nesetká se s příliš pozitivní reakcí.

obrázek k článku

V ČR vystoupí 12.11.2013 Simon Lester z Cato Institute

Lester se v institutu mj. zabývá obchodním ochranářstvím, které odmítá, a ukazuje na jeho nesmyslnost. Je významným odborníkem v oblasti mezinárodního obchodního práva.

obrázek k článku

Peníze

O podstatě papírových peněz

obrázek k článku

Desatero školského systému

Můj dědeček říkával, že děti se rodí dokonalé, ale během prvních 18ti let života z nich uděláme obyčejné lidi. Z hravých zvědavých aktivních dětí se stávají obyčejní dospělí.

obrázek k článku

Konec intervencionismu

Lidé si musí zvolit mezi tržním hospodářstvím a socialismem. Nemohou se vyhnout této volbě tím, že přijmou „třetí cestu“, ať již jí budou říkat jakkoli.

obrázek k článku

Statistika - Achillova pata státní byrokracie

Statistika, pro myšlenku statismu, jejího jmenovce, tak životně důležitá, je však pro stát a jeho byrokracii také Achillovou patou.

obrázek k článku

Nové knihy v eshopu

Pět nových H: Demokracie, anarchie a omyly ekonomie (Hans-Hermann Hoppe) a Ekonomie v jedné lekci (Henry Hazlitt)

obrázek k článku

Inflace, deflace a budoucnost

Většina ekonomů považuje deflaci za hlavní zdroj ohrožení blahobytu společnosti. Na deflaci se totiž pohlíží jako na hlavního činitele, který v ekonomice způsobuje krize. Většina ekonomů si však neuvědomuje, že nikoliv deflace, ale spíše inflace je tím, co stojí u zrodu hospodářských potíží.

obrázek k článku

Přednáška 14. října 2013: Bitcoin - digitální měna budoucnosti, nebo nafouklá bublina?

Decentralizovaná internetová kryptoměna bitcoin je rychle rostoucím fenoménem dnešního světa. Může přispět k eliminaci finančních krizí, a budou vlády jen přihlížet, nebo se jej pokusí regulovat?

obrázek k článku

Francie zavádí Direktivu 10-289

Pokud by se snad někomu zdálo, že Ayn Randová ve svém románu Atlas Shrugged přeháněla a že až nemístně popustila uzdu své fantazii, protože je nepředstavitelné, že by snad nějaká vláda prosadila podobný zákon, jako je románová Direktiva 10-289, rozhodnutí francouzské vlády jej musí vyvést z omylu.

obrázek k článku

14 způsobů, jak sdělovat a nesdělovat libertariánské myšlenky

Zde je krátký seznam věcí, u kterých jsem si všimnul, že jsou buď efektivní, nebo kontraproduktivní.

obrázek k článku

Historie a politika

Politické názory a pohledy na historické události jsou a vždy musí být spolu úzce svázány.

obrázek k článku

Korupce

Obyčejný člověk je v jejich očích bezmocným dítětem, které zoufale potřebuje opatrovníka, jenž by ho chránil před lstivými triky bandy darebáků. Odmítají veškeré tradiční koncepty práva a legality ve jménu „vyšší a ctnostnější“ myšlenky spravedlnosti.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed