Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Kolektiv Mises.cz

obrázek k článku

Hospodářská politika: Myšlenky pro dnešek a zítřek V - Zahraniční investice

Někteří lidé tvrdí o programu ekonomické svobody, že je negativní. Říkají: „Co vy liberálové vlastně požadujete? Jste odpůrci socialismu, vládních intervencí, inflace, odborových svazů, dovozních cel…, jste odpůrci všeho.“

obrázek k článku

Jen ať kradou!

Když politici kradou hodně a bez skrupulí, případně i s určitou mírou vychloubání, má to významné výhody.

obrázek k článku

Ticho před bouří v Evropě

Systém frakčních rezerv je nevyhnutně křehký ve fázi propadu a finanční páka dělá banky velice zranitelnými vůči náhle vzniklému tsunami špatných úvěrů a znehodnocených kolaterálů, které jsou důsledkem chybných a ztrátových investic v ekonomice. důsledkem chybných a ztrátových investic v ekonomice.

obrázek k článku

Trh v čase a prostoru

Žádný skutečný ekonom již nemůže tvrdit, že jej ekonomická věda přivedla k názoru, že je třeba např. regulovat nájemné, zvyšovat progresivitu zdanění nebo dotovat krachující podnik.

obrázek k článku

Karel Engliš o svobodě

V době, kdy už byla komunistická diktatura na spadnutí a většina politiků všech povolených stran, intelektuálů a osob veřejně činných byla ovlivněna myšlenkami socialismu, bylo stále možné najít jedince, kteří si uvědomovali význam osobní svobody. Nešlo však pouze o svobodu politickou.

obrázek k článku

Inflace legislativy přírodu neochrání

Téměř všichni lidé jsou přesvědčeni o tom, že bez armády státních úředníků v rolích dohlížečů na kvalitu zdraví lidí a kvalitu životního prostředí by lidstvo bylo předurčeno k smrti následkem otravy jedovatým vzduchem či kvůli požívání závadných potravin nebo závadné vody.

obrázek k článku

Pozvánka na European Students For Liberty Conference 2014

Evropská konference European Students For Liberty Conference 2014 (ESFLC) v Berlíně proběhne od pátku 14. března 2014 do neděle 16. března 2014. Obsahem konference budou zajímavé přednášky na téma svoboda od světově známných přednášejících (z oblasti ekonomie, filozofie, ale i z praxe).

obrázek k článku

Záznam z Letní akademie Mises Institutu

Vítek Jedlička z reformy.cz a účastník LAMI 2013 Radek Šembera připravili pro ty z vás, kteří jste se nemohli či nechtěli letošní Letní Akademie Mises Institutu zúčastnit, kompletní záznam téměř všech přednášek.

obrázek k článku

Centrální bankovnictví - iluzorní výdobytek společnosti

Nejsme snad přeci jen příliš zaujatí? Dobrá, odložme tedy „ideologické brýle“, ohlédněme se zpět do historie a pojďme se podívat, jak centrální banka plní své ústřední poslání.

obrázek k článku

Jak moc lze spoléhat na prognózy ČNB?

HDP v ČR klesá již od 1Q 2012, takže růst přes 2 % je bezesporu pozitivní, ale dá se této prognóze věřit? A jak přesné byly prognózy ČNB historicky?

obrázek k článku

Odkazy budoucím generacím

Nedělní výběr toho nejzajímavějšího, co jsme četli, viděli nebo slyšeli.

obrázek k článku

Za co se pere Ariel

Znám poměrně dost ekonomů, kteří - podobně jako Rubinstein - zdráhají sami sebe za ekonomy označit. Důvodem je především to, že veřejnost má velmi zkreslené představy (vytvořené zejména právě na základě ekonomických rubrik v novinách) o tom, čím se ekonomové zabývají.

obrázek k článku

Inflace podle Jiráska

Před časem jsem potkal u piva kamaráda, který s sebou v tašce táhl pět dílů F. L. Věka od Jiráska. Že prý jde z antikvariátu a ani tam to nechtějí. Tak jsem to za jedno točené od něj vzal a začal číst.

obrázek k článku

Několik poznámek k nové definici socialismu

Nedávno byla českému čtenáři představena nová kniha Teorie dynamické efektivnosti, jejímž autorem je Jesús Huerta de Soto. Ve dvou kapitolách této knihy je předložena nová definice socialismu...

obrázek k článku

Nevědeckost protekcionismu

Dobrovolná dělba práce a dobrovolná směna tak spolu zajišťují maximálně možný blahobyt z pohledu jednotlivce. Cokoliv, co klade jakékoliv překážky těmto formám lidské spolupráce, musí potom obecně působit proti zvyšování blahobytu zúčastněných stran.

obrázek k článku

Proti vyrovnanému rozpočtu

Je zjevné, že snaha o vyrovnaný rozpočet se v rukou politiků přeměňuje v zástěrku ke zvyšování daní (podobně jako například snaha o vyrovnanou obchodní bilanci vede k zavádění cel, omezování dovozu a dotování vývozu).

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed