Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Matthias Lukl

obrázek k článku

Anarchokapitalismus a autority

Zkusme si ale na chvíli představit, že existuje nějaký skutečný prokazatelný katastrofický následek nerespektování autorit a existují objektivní fakta proč je poslouchat a respektovat. Co potom?

obrázek k článku

Míra nesvobody

My zkrátka odmítáme centralizované autoritativní systémy – Rusko, EU, Třetí říši, Sovětský svaz a další. Nezáleží na tom, jestli tato autorita omezovala více nebo méně nebo jestli u toho své občany „jen“ věznila nebo popravovala – my nechceme svět, kde někdo nutí druhému svou vůli násilím.

obrázek k článku

Nepropadejte panice, libertariáni

Chce-li tedy libertarián víc slyšet, musí pro to něco udělat.

obrázek k článku

Předvídání lidského chování v anarchokapitalismu

Centrální plánovač si totiž myslí, že zkrátka všechno ví. Že ví, jaký by měl být ideální plat učitele, nebo jak nastavit regulace tak, aby byly co nejideálnější pro společenské blaho, a hlavně si myslí, že skutečně zná druhé a umí je jednoduše předvídat podle nějakého schémátka.

obrázek k článku

Stát jako náboženství (2/2)

Věřím, že tato důvěra ve stát se postupně vytratí. Možná za padesát, možná za sto let, ale dřív nebo později se lidstvo dostane do fáze, kdy budou o dnešní době číst v knihách a kroutit hlavou nad tím, jak jsme mohli věřit v tak nelogický systém.

obrázek k článku

Stát jako náboženství (1/2)

Ač je víra vnitřní přesvědčení, má neskutečnou sílu. Víra dovede měnit svět. Víra stála za každou revolucí, za každém povstání. Díky víře různí vládci získali moc a díky víře ji také ztratili. Lidé bojovali a umírali pro svou víru.

obrázek k článku

Nepochopené libertariánství

Libertariánská „politika“ je složitější, nenabízí rychlá instantní řešení, neslibuje nereálné, a tak se může jevit jako bezcitná a krutá. V libertariánství je však silně zakořeněná etika. Odmítání státního násilí a omezování osobní svobody je zcela kompatibilní s empatií a „lidskou tváří“.

obrázek k článku

O systému a lidech

Správný může být ten systém, který bere v potaz lidské nedokonalosti a počítá s nimi. Pokud jeden systém předpokládá, že se lidé rádi dělí, zatímco druhý rozumí jejich potřebně směnit zboží, pochopitelně ten první nebude úspěšný. Neplatí žádné „špatní lidé, vyměňte je za jiné“.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed