Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Matthias Lukl

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (2. díl - Držte si čepičky z alobalu!)

První kapitolu bych rád věnoval několika značně znepokojivým případům, kdy došlo k zásadnímu porušení soukromí, a následující kapitoly se budu věnovat poučením, které z těchto případů plynou. Nejdříve však malinko nesouvisle o tom, co se v dnešním světě děje obecně.

obrázek k článku

Ochrana soukromí z pohledu libertariánství (1. díl - Úvod)

Jsou obavy o soukromí skutečně oprávněné? Je vysoká míra ochrany soukromí v online světě i pro běžného člověka? Jsou ti, kteří na své soukromí dbají a zásadně tomu přizpůsobují své online návyky šílení a paranoidní?

obrázek k článku

My a náš společný zájem

Neříkejte MY, tam, kde nepatří, neodvolávejte se na nějaké neexistující veřejné zájmy, neříkejte název státu tam, kde myslíte jeho vládce a zbavte se myšlenky, že vy jste stát.

obrázek k článku

Ta malá zvláštní věc jménem moc

Co je to tedy moc? Spousta lidí se domnívá, že moc je snad nějaká aura, která z člověka vyzařuje a nutí ostatní padat na kolena a líbat jeho podrážky. Jenže v tom příběhu něco chybí. Co ho vlastně dělá tak mocným a odkud se ta moc bere?

obrázek k článku

Prý nám víc dává, než bere

EU nám tedy nedává víc, než kolik sebere. Všechny Evropany z členských zemí dohromady stojí jejich peníze, ale žádné zpět nevrací. Nemá ani jak.

obrázek k článku

Hromadné nežádoucí chování - mýtus?

Stát má daleko větší šanci si získat přízeň lidí, když je přesvědčí o tom, jak se každý den děje něco zlého, nežádoucího. Když je mezi lidmi populární nenávist k nějaké skupině lidí, je pak velice snadné tuto skupinu omezovat zákonem.

obrázek k článku

Anarchokapitalisté nežijí v realitě

Prý žijeme v nějakých snech, utopiích a naivních představách. Je to vážně pravda?

obrázek k článku

Věci, které se mi líbí, a věci, které se mi nelíbí - Díl 2

Člověk, který je přesvědčen, že máme mít svobodu slova, je schopný svoje přesvědčení zradit ve chvíli, když ho nějakým svým výrokem vytočí Okamura. Člověk, který chce co nejmenší stát, ihned volá po regulaci, vyskytne-li se nějaké pro něj velice citlivé téma.

obrázek k článku

Věci, které se mi líbí, a věci, které se mi nelíbí - Díl 1

Člověk, který nemá rád nějakou věc, se snaží vymyslet co nejvíce racionálních argumentů, proč je daná věc špatná, a je nutné ji regulovat státem.

obrázek k článku

Špatná zpráva! Stát bohužel nezačne fungovat nikdy

Před pár měsíci proběhla masivní demonstrace v Praze na Letné. Sešlo se až čtvrt milionu lidí, aby dali najevo současnému premiérovi České republiky, proč už ho mají dost. V budoucnosti, za dvacet, třicet i více let, se také bude demonstrovat.

obrázek k článku

Každý malý stát se vždy stane velkým státem

V současné době je stát natolik velký a nebezpečný, že minarchisté a anarchisté by měli společně bojovat bok po boku za jeho omezování.

obrázek k článku

Výsledky průzkumu „Vztah anarchokapitalistů ke zvířatům“ jsou tady!

Tak jsem dostal nápad – co kdybych udělal malý průzkum mezi anarchokapitalisty o jejich vztahu ke zvířatům? Poslal jsem tedy do Fóra svobodného přístavu odkaz a poprosil o vyplnění. Čekal jsem, že to nikoho moc nezaujme, ale nakonec mi odpovědělo až 154 respondentů.

obrázek k článku

Ochrana zvířat v anarchokapitalismu

Dovolím si ale říct, že zvířata by se mohla mít na trhu daleko lépe, než ve státní společnosti. Zákazníci nebudou tolerovat různé absurdnosti, které se dnes tolerují státům.

obrázek k článku

Bydlení a život v anarchokapitalismu

Někdy přemýšlím nad tím jak by vypadal život ve městech, vesnicích a obecně, kdyby lidstvo došlo do bodu, který by byl velice blízko tomu, co nazýváme „anarchokapitalismus“.

obrázek k článku

Jací budou lidé v bezstátní společnosti?

Říct „já jsem anarchokapitalista“ v lidech vyvolá pocit, že chceme společnost bez pravidel, protože věříme, že lidé bez nich dovedou fungovat. Jenže ve skutečnosti anarchokapitalista nechce svět bez pravidel, jen nechce, aby ta pravidla zaváděla centrální autorita jako je stát.

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Závěr (9/9)

Bojím se, že jsme tuhle válku prohráli. Za deset let tu budou velmi přísné zákony. Téměř cokoliv, co není pes a kočka bude přísně zakázáno a postihováno. Možná chovy úplně vymizí a stanou se historii. Tohle všechno zmizí. Jenže příště jste na řadě vy.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed