Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Matthias Lukl

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Zoologické zahrady (8/9)

Nemám nic proti zoologickým zahradám, ačkoliv musím říct, že výběhy některých soukromých chovatelů jsou daleko lepší a větší, než jaké mnohdy najdeme právě v zoologických zahradách. Nerozumím ale tomu proč mají zoologické zahrady daleko větší důvěru, než soukromí chovatelé.

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - A co psi? (7/9)

Nemám nic proti psům, ale je zvláštní, že vesměs všechny argumenty, které jsem proti chovům exotických zvířat slyšel, lze aplikovat i na psy.

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Jedná se o týrání zvířat? (6/9)

Spousta lidí zastává názor, že chovat exotická zvířata je týrání. Platí to absolutně? Ve všech případech? Znamená to, že pes v malém kotci o velikosti metr krát metr je spokojený, zatímco lev s výběhem kilometr krát kilometr trpí?

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - K čemu jsou regulace chovů? (5/9)

V některých státech jsou ty zákony přísnější a v některých zase benevolentnější. A jak se od sebe liší? Popravdě nijak. Chovy vypadají pořád stejně. Pořád platí, že exotická zvířata chová menšina lidí.

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Nebezpečná zvířata! (4/9)

Chovatel si obvykle plně uvědomuje, že jeho zvíře je nebezpečné, a podle toho se chová. Ve skutečnosti je to právě on, kdo to ví ze všech lidí nejlépe.

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Existuje chovatel debil? (3/9)

Odkud se vzala představa, že co chovatel exotických zvířat, to pitomec? Chovatel ze Vsetínska je v médiích vykreslován jako nezodpovědný blb. Osobně tento názor nesdílím. Proč by měl být?

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Strach ze svobody? (2/9)

Co se týče chovů nebezpečných zvířat, tak většina lidí bude souhlasit buď s úplným zákazem, nebo by podle nich mělo aspoň být nějaké povolení. To by mělo zajistit, že zvířata netrpí a mají vhodné podmínky. Jaká je ale praxe?

obrázek k článku

Čas legalizovat lvy jako mazlíčky - Úvod (1/9)

Nedávno médii proběhla zpráva, že lev chovaný na Vsetínsku jako domácí mazlíček zabil svého majitele. Tento incident pochopitelně vyvolal celonárodní debatu o tom, jestli je v pořádku mít lvy jako domácí mazlíčky. Rozhodl jsem se k této kauze připravit několikadílný cyklus.

obrázek k článku

Nepředvídatelnost trhu

Není to trochu v rozporu? Říkáme, že trh nelze předvídat, ale zároveň tvrdíme, že trh dovede zajistit školství a zdravotnictví a bezpečnost? Pokud to někdy někomu vrtalo hlavou, tak pro toho je právě tento článek.

obrázek k článku

O demokracii

Dnes bych chtěl v tomhle článku vysvětlit, proč nepovažuji demokracii za dobrý a funkční systém, navzdory jeho současné oblíbenosti.

obrázek k článku

"A vy myslíte, že by se tohle v ankapu nestalo?"

Ankap není dokonalý a bezchybný svět. Přesto si ale troufám tvrdit, že k různým situacím, ke kterým dochází dnes, by v ankapu docházelo výrazně méně.

obrázek k článku

Dobrovolnost

Kdybych měl celou filozofii anarchokapitalismu shrnout do jedné jediné věty, nejspíše bych řekl: "Vše by mělo být dobrovolné". Na dobrovolnosti totiž podle mě anarchokapitalismus, potažmo celá svoboda, stojí.

obrázek k článku

Stát ubližuje lidem

Politik mnohdy ani neví, že jeho byrokracie může ubližit lidem. On si vůbec nepřipouští, že někomu nějaký zákon může nějak ublížit a zatížit ho finančně, psychicky, zkomplikovat mu život... To politik odmítá vidět. A právě proto je nutné ho odmítnout a nedat mu šanci prosadit svoje hloupé nápady.

obrázek k článku

Stát je ten největší šmírák

V poslední době se často řeší tzv. šmírování, kdy se Big Brother z knihy 1984 stává denní realitou. A často se o něm mluví v souvislosti se soukromými firmami. Nicméně mi připadá značně neférové, že se šmírování firmám dost vyčítá a kritizují se, zatímco stát šmíruje v daleko větším měřítku.

obrázek k článku

Konkurence

Připadá mi zajímavé, že téměř každý ví, co je to konkurence a jak funguje. Každý chápe spory Pepsi versus Coca-cola, Linux versus Windows, Windows versus Apple. A přesto to bývá nejvíce ignorovaná znalost ve všech diskuzích o anarchokapitalismu a/nebo libertariánství.

obrázek k článku

O zákazu kouření v restauracích

Libertariánský pohled a libertariánské argumenty sice už zazněly, ovšem často bývaly roztroušené v textech, které se zabývají něčím jiným a k problému s kouřením odkazují spíše jako na nějaký příklad. A tak jsem se rozhodl ještě jednou pořádně shrnout, jak to s kouřením v restauracích vlastně je.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed