Mises.cz

Mises.cz

Všechny články autora Matthias Lukl

obrázek k článku

Anarchokapitalismus je skutečná demokracie

Už mnohokrát jsem slyšel přirovnání, že trh je vlastně diktatura zákazníků. Vše je to každopádně pravda. Trh daleko více a lépe a přesněji reflektuje vůli většiny, než to dělá demokracie.

obrázek k článku

Je státní školství zlo?

A je tu další začarovaný kruh, jelikož lidi s tímto negativním pohledem na svět budou opět propagovat "přísnou výchovu", protože "jinak by z těch harantů vyrostly fetky" a celkově autoritativní přístup k životu. Zlo plodí jen další zlo.

obrázek k článku

Mýty o anarchokapitalismu - předpokládáme hodné lidi

Dnes bych se chtěl věnovat této velice časté námitce proti anarchokapitalismu, podle které předpokládáme dobré lidi, ale protože lidé dobří, spravedliví, hodní, racionální - a tak dále - nejsou, anarchokapitalismus by selhal.

obrázek k článku

Právo a zákony

Odkud se úcta k zákonům vlastně bere? Je opravdu autentická, nebo to je jen něco, co vás naučili ve škole? A pokud věříte, že svět potřebuje pravidla, proč věříte, že stát je ten jediný, kdo tato pravidla dovede vytvořit a vynucovat?

obrázek k článku

Měli by rozhodovat odborníci

Odborník je odborníkem jen na svůj obor, ale ne na můj život.

obrázek k článku

Více se angažovat

Nesouhlasím s představou, že stát začne fungovat, když se lidé budou více angažovat. Nesouhlasím s představou, že by měl stát vůbec existovat. Systém nefunguje, protože je to špatný systém, ne kvůli nedostatku zájmu občanů.

obrázek k článku

Mýtus mocných bohatých lidí v anarchokapitalismu

...Existuje ovšem ještě jedna poměrně zajímavá obava, která je vlastně přirozená, protože se svým způsobem přímo nabízí. A ta obava je založená na tom, že anarchokapitalismus je vlastně oligarchie. Pojďme se tedy podrobněji podívat na to, zda taková situace může nastat.

obrázek k článku

Zahrnuje NAP také zvířata?

Poněvadž častým sporem mezi různými lidmi (dokonce i anarchisty) bývá otázka, zdali je princip neagrese (non-agression principle – dále jen NAP) aplikovatelný i na zvířata, rozhodl jsem se k tématu vyjádřit.

obrázek k článku

Státní propaganda a brainwashing na (povinných) základních školách

Anarchokapitalisté často mluví o propagandě a brainwashingu na státních školách, jenomže málo kdy jdou do hloubky, protože věří, že se to rozumí samo sebou. „Paní učitelka nám řekla, že demokracie je nejlepší systém na světě a my tomu prostě věříme.“ Jenomže to není tak jednoduché.

obrázek k článku

Všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo

Etatisté bývají neskutečně vynalézaví, co se týče argumentace, která má podpořit jejich tezi o tom, že potřebujeme stát a bez něj by svět upadl v chaos. A dnes bych se chtěl zaměřit na jeden argument, který osobně nazývám „všichni jsou blázni, jenom já jsem letadlo“.

obrázek k článku

Přestaňme centrálně plánovat

Přestaňme si bláhově myslet, že my známe touhy a potřeby jiných lidí. Věřím, že bojem proti centrálnímu plánování ze strany států a politiků je – alespoň pro začátek - boj proti vlastnímu centrálnímu plánování v našem myšlení. V našich hlavách…

obrázek k článku

Velký stát, silný stát

Pokud se nám nelíbí výstupy velkých silných států, odmítněme i menší státy, jelikož jejich výstupy jsou stejné, jen se to děje pomaleji, tak to není tak VIDĚT.

obrázek k článku

Když zrušíme stát, vznikne zase stát

Dalším z celé řady zajímavých argumentů, které mají dokázat, proč anarchokapitalismus nemůže fungovat, je tvrzení, že kdybychom zrušili stát, stejně by zase vznikl stát. Tak proč stát „rušit“?

obrázek k článku

Evropská Unie není k ničemu potřebná

Veškeré zásluhy, které se EU mylně přisuzují jsou pouhou iluzí. Tento nadnárodní celek jen opakuje chyby jednotlivých států ve velkém. Snaží se prodanit k prosperitě.

obrázek k článku

Konat dobro

Konat dobro občas znamená konat zlo. Přestaňte zachraňovat svět a mít spasitelský komplex, říkám já. A místo toho nechte druhé lidi svobodně žít.

obrázek k článku

O toleranci

Tolerance se podle mého názoru nedá vynutit násilím, ale také proto, že podle mě zákon není efektivním bojem proti rasismu či diskriminaci obecně. Naopak, dělá všechno jen horší. Je to krok zpět.

Uživatelské menu

Login:
Heslo:
zapamatovat si mě
Nemáte zde účet?
Zaregistrujte se!
RSS feed
Atom feed